Borşul este ingredientul care a devenit nelipsit din gospodăriile românilor. În ciuda faptului că industria alimentară s-a dezvoltat și acoperă de mulți ani această necesitate, gospodarii continuă să-și facă propriul borș, exact ca pe vremuri.
Borșul este recunoscut pentru gustul său. Puțini români știu că această băutură poate avea un efect benefic corpului.
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a vorbit despre eficiența borșului în mâncare. „Bunica mea făcea un lucru: acrea toate ciorbele de legume din post cu borș sau zeamă de varză. Nu contează dacă ciorba e cu orez, cu cartofi sau dreasă cu ou, important este să aibă borș. Cu siguranță nu auzise despre probiotice, dar instinctiv știa ce conține un meniu antianemic și de creștere a imunități”, a spus Mihaela Bilic.
Alimentele fermentate, cele mai benefice pentru imunitate
Nu există alte alimente mai sănătoase, mai benefice și mai eficiente decât alimentele fermentate. Acestea ajută atât sistemul digestiv, cât și sistemul imunitar să funcționeze și să-și găsească un echilibru.
„Dați-i organismului colonii de bacterii benefice și va ști singur să-și găsească echilibrul. Iar zeama de varză și borșul sunt două “licori” pe cat de gustoase, pe atât de fabuloase. Folosiți-le cu încredere, și-au demonstrat eficiența de-a lungul a multor generații”, a declarat medicul nutriționist.
Băutura miraculoasă ajută la menținerea ficatului sănătos. Pentru a proteja ficatul și stomacul, o cană de borș băută pe stomacul gol poate face minuni, potrivit EVZ.
Citește și Lygia Alexandrescu a făcut lista alimentelor care previn apariţia răcelii şi a gripei
Acest ingredient te poate scăpa și de mahmureala provocată de alcool. Nutriționiștii sunt de părere că un pahar de borș poate înlătura simptomele intoxicației cu alcool.
De asemenea, borșul este nemaipomenit pentru tratarea bolilor respiratorii cronice, cum ar fi: sinuzita, bronșită, astm, indigestie etc.
Borsul de putina – contraindicatii
Borsul de putina este incadrat in categoria alimentelor si nu are contraindicatii propriu-zise. Totusi, el este nerecomandat in cazul persoanelor cu probleme gastrice sau care sufera de dispepsie acida, pe care le-ar putea accentua.
Borsul are si usor efect laxativ, prin urmare se recomanda consumul cu moderatie, pentru a se evita aparitia tulburarilor de tranzit.
Borsul de putina este mult mai mult decat un aliment traditional romanesc. El poate fi considerat un tonic general si un adjuvant in prevenirea si tratarea a numeroase probleme de sanatate.