Sorin Bontea, în vârstă de 54 de ani, se numără printre cei mai îndrăgiți și apreciați chefi din România. De fiecare dată când are ocazia, el le dezvăluie românilor cele mai interesante rețete pe care le pot prepara. Juratul de la Masterchef le arată fanilor în detaliu cum pot pregăti anumite mâncăruri, postând videoclipuri pe pagina sa de Facebook sau Instagram. Recent, el a distribuit o rețetă autentică de lapte de pasăre.
Recent, Sorin Bontea și-a încântat fanii de pe rețelele de socializare cu o rețetă tradițională de lapte de pasăre. Printr-un videoclip postat pe Facebook, chef-ul le-a explicat pas cu pas urmăritorilor cum pot prepara această rețetă.
„Una din rețetele care mie îmi aduce aminte de copilărie este laptele de pasăre. Ce nu am înțeles eu niciodată este numele..pentru că îl facem cu lapte de vacă”, a scris juratul de la Masterchef în dreptul videoclipului cu rețeta.
Iată ingredientele necesare:
Mod de preparare:
„Punem laptele la fiert, 1 litru de lapte. Aici am 2 pliculețe de vanilie cu Bourbon. După cum bine știți, eu am ales să folosesc acest lapte, pentru că este un lapte colectat de la fermierii din zona, a Brașovului, și în felul ăsta mă bucur de un produs 100% românesc. Să fiarbă laptele, zic. Batem albușurile spumă, prima dată fără zahăr, da? Și acum punem cele 80 de grame de zahăr, eu am zahăr vanilat, puteți pune și zahăr pudră, să aibă mai mult gust de vanilie, să fie mai parfumat.
Ca să fim siguri că nu se taie, punem și un pic de oțet, da? O linguriță, așa, de oțet. Punem în zahăr puțin câte puțin, 3-4 unități cât se poate de egale. (…) Gata!
Acum, ce trebuie să facem, trebuie să le fierbem. Luăm în lingură, cam 2 minute pe o parte, 2 minute pe cealaltă parte. Între timp, cât fierb albușurile, 100 de grame de zahăr, cele 5 gălbenușuri, amestecăm până se topește zahărul.
Scoatem albușurile de la fiert. Acum am să strecor laptele, și am să fac practic sosul de vanilie. Laptele nu trebuie să fiarbă din nou, luăm de aici un pic să punem peste gălbenușuri, să amestec. Nu vreau să fac ouă jumări sau scrambled eggs. Însă un pic, încorporăm încet.
Acum am dat un pic jos laptele de pe foc, da? Și pun câte un pic din compoziția de gălbenușuri, să o încorporez.
Amestec în continuu, apoi punem din nou pe foc, la foc mic, iar acum trebuie să avem puțină răbdare, pentru că trebuie să amestecăm continuu, până se îngroașă. Normal ar trebui să ajungă la 82 de grade, dar nu am termometru.
Oprim focul, eu zic că este gata! Dulce, nu foarte dulce! (…) Fericirea este mai aproape decât crezi!”, a spus cheful.