Tânăra generaţie britanică ”se confruntă cu dificultăţi în a-şi crea o identitate, îndeosebi într-o societate globalizată, unde identităţile sunt amestecate”, a explicat pentru AFP cercetătoarea Erin Marie Saltman, specializată în cadrul think tank-ului Quilliam pe probleme de contraterorism.
”Unele persoane se simt mai bine într-un mediu încadrat şi sunt prin urmare vulnerabile pentru aceste grupuri, care le promit că vor muri ca martiri şi vor deveni un fel de super-eroi ce salvează lumea”, a adăugat ea.
Printre aceşti tineri atraşi de grupurile extremiste se intersectează diferite tipuri de profil.
”Se găseşte un număr foarte mare de gangsteri şi criminali care s-au radicalizat şi s-au convertit în închisoare”, dar şi ”membri ai comunităţii musulmane marcaţi de evenimente care au loc în lume”, explică Afzal Ashraf, expert pe probleme de ideologie teroristă la institutul londonez de cercetări RUSI.
Citeşte şi Mesaj al Statului Islamic către SUA: „Vă vom îneca pe toţi în sânge!” VIDEO
Astfel, ”în timpul războiului civil din Spania, tineri scriitori precum Laurie Lee, Ernest Hemingway sau alţii se simţeau oprimaţi”. Şi putem face o paralelă cu ”musulmanii care se simt oprimaţi de către guvernele occidentale”, spus Ashraf.
Britanicii care decid să se înroleze în rândurile extremiştilor au în cap o idee: ”de a fi în avanposturile conflictului” şi ” de a nu ocupa locul de călător în spate”, a afirmat Shiraz Maher, de la Centrul internaţional de studii privind radicalizarea (ICSR) al King’s College din Londra.
Dar, odată sosiţi printre combatanţii Statului Islamic (SI), realitatea este cu totul alta şi li se acordă roluri secunde, precum cele de ”kamikaze sau de gardieni”, a precizat Afzal Ashraf, subliniind că SI ”nu le inspiră încredere şi că ei nu vorbesc araba”.
Citeşte şi HORROR: Jurnalist american, decapitat ca răzbunare pentru intervenţia SUA în Irak VIDEO
Luna aceasta, Muhammad Hamidur Rahman (25 de ani), un fost funcţionar britanic de la firma de haine cu preţ redus Primark, şi-a pierdut viaţa luptând pentru Statul Islamic.
Erin Marie Saltman afirmă că nu va fi mirată dacă se va adeveri că respectivul călău cu accent englezesc, apărut în înregistrarea video a Statului Islamic care l-a decapitat pe jurnalistul american, este un cetăţean britanic. ”Este o decizie mai mult decât deliberată (…) Când vedem un individ care a crescut în ce ceea ce noi numim o societate democratică, aceasta ne afectează mai mult”, afirmă.
Teama privind ameninţarea teroristă pe teritoriul britanic a apărut în mai 2013, când soldatul Lee Rigby a fost bătut în mod sălbatic în plină zi pe o stradă din Londra de către doi britanici de origine nigeriană convertiţi la Islam.
În ultimii doi ani, între 400 şi 500 de britanici s-au dus în Siria şi Irak, iar în ultimul timp unii dintre ei îşi publică ”isprăvile” pe reţelele de socializare.
Citeşte şi O britanică islamistă vrea să OMOARE un prizonier: Am să fiu prima FEMEIE-CĂLĂU FOTO
Madhi Hassan (19 ani) a postat o fotografie cu el pe Twitter, unde apare într-un supermarket cu un borcan de Nutella în mână explicând că ”viitorii săi colegi nu vor duce lipsă de nimic”.
Abdel-Majed Abdel Bary, originar din vestul Londrei, a publicat o fotografie morbidă, unde pozează cu un cap care a fost separat de corp. Menţiunea într-un jargon este: ”Moment de destindere cu prietenul meu, sau ceea ce a mai rămas din el”.
Chiar dacă recrutările se fac în mare parte pe reţelele de socializare, grupurile extremiste reuşesc să-i atragă pe britanici şi via ”lumea reală”.
”În urmă cu o lună v-aş fi spus că numărul combatanţilor proveniţi din Marea Britanie se va diminua, dar oamenii sunt îndemnaţi să adere la o cauză câştigătoare. Statul Islamic este perceput acum ca fiind astfel”, a explicat Salman.
În acest an, poliţia britanică a procedat la un număr record de 69 de arestări de persoane suspectate că au fost să lupte în Siria, faţă de 24 în 2013, indica un bilanţ al BBC.