Îngrijorare la Pandurii. Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înşelăciune

Preşedintele FNME şi al CA al clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, ar putea fi cercetat pentru înşelăciune în dosarul contractului de cesiune dintre club şi firma care asigura tichete de masă pentru mineri, ancheta fiind preluată de Parchetul Tribunalului Gorj, spun surse judiciare, citate de Mediafax.
Romania TV
02 aug. 2013, 10:18
Îngrijorare la Pandurii. Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înşelăciune

Ancheta în dosarul contractului de cesiune dintre Clubul Pandurii şi firma care asigura tichete de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului (SNL) Oltenia va fi continuată de Parchetul Tribunalului Gorj, după ce procurorii Parchetului Judecătoriei Târgu Jiu şi-au declinat competenţa în acest caz.

Conform unor surse judiciare, procurorul de caz a constatat că faptele comise de liderul sindical Marin Condescu pot fi încadrate la acuzaţia de înşelăciune, care sunt de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Marin Condescu, preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), dar şi al Consiliului de Administraţie al clubului Pandurii Târgu Jiu, acuzat că ar fi falsificat contractul de cesiune, a fost audiat, luni, la Poliţia Gorj, declarând că nu are nicio problemă de natură penală şi că nu s-au comis ilegalităţi în acest dosar.

Surse judiciare, citate de Mediafax, spun, însă, că Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu a dispus începerea urmăririi penale faţă de liderul sindical pentru acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu şi uz de fals, încadrarea faptelor sale schimbându-se după audierile de la IPJ Gorj.

Aceleaşi surse judiciare apreciază că şi Parchetul Tribunalului Gorj îşi va declina competenţa în acest dosar, calitatea de preşedinte a lui Condescu la Federaţia Naţională Mine Energie impunând ca ancheta să fie preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie. În plus, în dosar mai sunt anchetaţi şi acuzaţi de abuz în serviciu fostul director general Daniel Burlan şi fostul director economic Daniel Olaru, de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, parte a actualului Complex Energetic Oltenia.

Citeşte şi Sediul Pandurii Târgu Jiu, verificat de poliţişti şi comisari ai Gărzii Financiare

Dosarul vizează modul în care în anul 2011 Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu şi SNL Oltenia au încheiat un contract de cesiune cu firma Edenred România SRL, cea care distribuia tichete de masă pentru mineri. Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei şi, conform unei declaraţii dintr-o conferinţă de presă, din luna iunie, a managerul privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia să îşi primească banii de la Pandurii, conform înţelegerii avute cu SNLO, unitatea minieră virând sumele prin intermediul clubului de fotbal.

Ciurel menţiona la acel moment că a cerut o anchetă după ce reprezentanţii Edenred România SRL l-au notificat cu privire la faptul că nu şi-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunând că nu ştie de unde provine datoria respectivă.

Ulterior, într-o altă conferinţă de presă, şi liderul sindical Marin Condescu a declarat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, că suma a fost un împrumut temporar luat de la SNLO cu acceptul furnizorului de tichete. Condescu a precizat că, la vremea respectivă, pe fondul crizei economice şi al neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al SNLO, societatea minieră nu putea să vireze banii în mod direct şi legal către clubul de fotbal, recurgându-se la acest artificiu.

Pandurii a achitat în luna iulie o ultimă restanţă, de 300.000 de lei, către firma Edenred România SRL, Marin Condescu declarând săptămâna trecută că firma respectivă nu a reclamat niciodată nimic în legătură cu acel contract. Liderul sindical menţionează că există un acord încheiat cu Edenred, prin care firma îşi asumă contractul de cesiune, precum şi un acord încheiat recent, prin care se recunoaşte plata tuturor ratelor şi stingerea oricărei datorii.

Nu înţeleg unde văd unii ceva ilegal la acest contract, atâta timp cât noi, părţile semnatare, nu avem o problemă cu acel contract. Poate să cerceteze cine ce doreşte, nu ne deranjează. Vreau doar să spun că acest contract a avut aprobări inclusiv de la Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliul de Administraţie al Clubului, iar în procesul de licenţiere, pentru a putea evolua în campionat, datoria respectivă a fost evidenţiată în contabilitate. Nu se joacă nimeni cu lucruri de genul acesta, aşa cum poate şi-ar dori unii„, afirma Condescu.

Liderul sindical mai menţiona că „singura problemăă” din contractul de cesiune o reprezintă faptul că firma Edenred le-a precizat anchetatorilor că nu ştie cine anume din partea sa a semnat documentul, dar acest lucru nu ar reprezenta o problemă de natură penală.

„Contractul nu a fost semnat faţă în faţă, iar de la ei ar fi semnat cineva care era reprezentant zonal pe la Craiova, din ce am înţeles. Ştampila de pe contract este a firmei, nu se pune problema să nu fie un contract legal. Repet, există acorduri între noi şi dumnealor prin care acest contract este asumat de ambele părţi, sunt plăţi făcute prin transfer bancar, sunt documente care atestă că totul a fost legal”, xplica Marin Condescu.

Preşedintele de la Pandurii afirmă şi că banii împrumutaţi de la firma de tichete au fost luaţi într-o perioadă în care clubul avea nevoie de finanţare, pe fondul crizei economice.

„A fost o modalitate de a rezolva atunci o problemă rapidă cu banii necesari la club. Sigur vă aduceţi aminte că inclusiv eu am făcut împrumut în nume personal, cu aprobare de la AGA şi Consiliul de Administraţie, pentru a ajuta echipa. Clubul a trebuit să se descurce în momente dificile, pentru a nu avea probleme de licenţiere, dar astea sunt lucruri cunoscute doar de noi, cei care am încercat să rezolvăm aceste probleme, negândindu-ne că am putea fi şi reclamaţi pentru asta”, spune Condescu.

Ancheta a început în acest dosar după ce managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a depus la Poliţie o plângere în acest sens, el cerând o anchetă cu privire la legalitatea contractului de cesiune dintre Pandurii, fosta SNLO şi firma distribuitoare a tichetelor de masă.

Daniel Burlan a fost director al SNLO din partea PDL până în anul 2012, când unitatea a fuzionat cu termocentralele din Oltenia şi a format Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, el a fost detaşat la o subunitate minieră din cadrul CE Oltenia, aflată la circa 40 de kilometri de Târgu Jiu, iar în prezent este retrogradat într-un post de inginer la o altă subunitate din apropiere de Motru, localitatea sa de domiciliu.

De asemenea, Daniel Burlan este de mai mulţi ani membru în Consiliul de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, funcţie în care actuala conducere a CE Oltenia nu-l mai susţine. Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Pandurii, Marin Condescu, a afirmat însă în ultima vreme de mai multe ori că Burlan face parte în continuare din această structură de conducere, oficialii CEO făcând demersuri inclusiv pentru înlocuirea lui Condescu din funcţia de preşedinte.

În cursul lunii mai, conducerea CE Oltenia i-a somat pe Burlan şi Olaru să plătească unităţii o sumă de trei milioane de lei, bani ce ar reprezenta o altă finanţare considerată ilegală pe care SNLO a acordat-o către Pandurii în perioada în care cei doi erau în funcţii de conducere.

Curtea de Conturi a fost cea care a constatat în raportul său de activitate pe anul 2011 că SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-ar fi cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalităţi, dobânzi şi majorări de întârziere în cuantum de peste 3 milioane de lei.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Prețuri astronomice pentru garsonierele din Cluj: 11 metri pătrați la aproape 50.000 de euro
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!