Washingtonul nu reușește să împiedice americani să se alăture grupărilor jihadiste din Irak și Siria. Potrivit raportului, circa 250 de americani s-au alăturat sau au încercat să se alăture unor grupuri extremiste. ‘De peste un deceniu, guvernul nu dispune de o strategie națională pentru a combate deplasările teroriștilor’, se menționează în raportul realizat de un grup de studiu al Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanților.
‘Ritmul fără precedent în care americanii sunt radicalizați de extremiști violenți pune la încercare capacitățile autorităților federale de a monitoriza și intercepta’ persoanele care intenționează să se deplaseze în țări aflate în război, se arată în raport, potrivit Agerpres.
Instrumentele aflate la dispoziția autorităților sunt depășite în lumina evoluțiilor tehnologice, grupurile extremiste utilizând din ce în ce mai mult aplicații de Internet securizate pentru a comunica cu americanii.
Citeşte şi Barack Obama la ONU: Învingerea Statului Islamic necesită un nou preşedinte în Siria
Combatanții străini s-au deplasat la început în Siria pentru a lupta împotriva lui Assad, însă ‘majoritatea doresc acum să se alăture grupului Statul Islamic din dorința de a face parte din ‘califat’ ‘, potrivit congresmenilor americani, care au criticat de asemenea lacunele europenilor în materie de supraveghere a candidaților la jihad.
Acestea ‘sporesc probabilitatea’ ca jihadiștii aflați în posesia unui pașaport european să ajungă, după o ședere în Irak sau în Siria,’să intre în Statele Unite fără a fi reperați’, afirmă parlamentarii americani.
Raportul consideră de asemenea ‘extrem de îngrijorător’ faptul că europenii nu verifică sistematic dacă pasagerii curselor aeriene se află pe liste cu persoane monitorizate, așa cum este cazul în Statele Unite.