Un grup de persoane l-au identificat în judeţ şi au realizat prima filmare cu acesta, într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi. „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu specialiştii ieşeni pentru a înţelege importanţa asupra ecosistemului a acestui nou prădător, iar prof.dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, spune că semnele nu sunt de bun augur.
Profesorul explică faptul că încălzirea globală şi lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu. „Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu„, a explicat prof.dr. Ion Constantin.
Citeşte şi Chinezii nu vor mai mânca câini! O nouă lege interzice creşterea câinilor pentru consumul uman
Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova. „Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase„, a completat prof.dr. Ion Constantin.