În prezentarea programului preşedinţiei țării sale în Parlamentul European (PE), premierul Polonieci Donald Tusk îndeamnă statele membre să ia în serios cererea președintelui american Donald Trump de a creşte cheltuielile cu apărarea la 5% din PIB, relatează AFP.
”Dacă Europa vrea să supravieţuiască, ea trebuie să se înarmeze”, a spus Tusk.
”Nu vă întrebaţi ce pot face Statele Unite pentru securitatea voastră, întrebaţi-vă ce putem face noi pentru securitatea noastră”, a declarat el, parafrazând declaraţia celebră a preşedintelui american John F. Kennedy.
Polonia, vecină cu Ucraina, este unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului în războiul împotriva Rusiei, conflict care a început acum aproape trei ani.
Un semnal periculos dat agresorului
Tot la Bruxelles, șefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a declarat, la rândul său, că SUA sunt ”cel mai puternic aliat” al UE şi că aşa trebuie să rămână.
”Anul trecut, statele membre (UE), în ansamblul lor, au alocat o medie de 1,9% din PIB apărării. Rusia alocă 9%”, a subliniat ea, declarându-se convinsă că blocul poate face mai mult pentru a ajuta Ucraina împotriva invaziei ruse.
Kaja Kallas a avertizat că incapacitatea Europei de a investi în apărare transmite un semnal periculos către Moscova. Ea a evocat forța alianței cu SUA și a exprimat dorința unui nou acord de securitate cu Marea Britanie, subliniind necesitatea creării unei relații reciproc avantajoase în domeniul securității și apărării. Un astfel de acord ar reprezenta „următoarea etapă logică”, a mai spus șefa diplomației europene.
Armata rusă a revendicat cucerirea satului Zapadne, din regiunea Harkov, marcând o nouă înaintare pe malul de vest al râului Oskil
Armata rusă a anunțat miercuri cucerirea satului Zapadne, situat în regiunea Harkov (nord-est), marcând o nouă înaintare pe malul de vest al râului Oskil. Acesta este văzut ca un semn al dificultății Kievului de a opri avansul trupelor ruse, informează AFP.
„Unitățile din grupul de trupe «Vest» au eliberat localitatea Zapadne, în regiunea Harkov”, a declarat Ministerul rus al Apărării, menționând că forțele sale avansează în mai multe sectoare din această zonă și pe frontul de est.
La începutul lunii ianuarie, forțele ruse au reușit să deschidă un cap de pod peste râul Oskil, situat în estul Ucrainei, care constituie o barieră naturală ce desparte pozițiile celor două tabere. Aceasta a deschis calea unei ofensive pentru cucerirea părții de vest a regiunii Harkov, din care armata rusă fusese alungată în toamna anului 2022.
Trupele Kremlinului se află acum la doar câțiva kilometri de Kupiansk, un oraș cu 25.000 de locuitori înainte de război, care reprezintă principalul bastion ucrainean din acea zonă.
Forțele Kievului se confruntă cu dificultăți și în est, în special în zona Pokrovsk, un oraș strategic pentru logistica militară și industria cărbunelui.
Tragedie în Turcia. Cel puţin 76 de morţi într-un incendiu la un hotel UPDATE
Armata rusă se află la doar câțiva kilometri de Pokrovsk, unde ocupă flancul sudic și estic al orașului, și înaintează spre vest, în direcția regiunii vecine Dnipropetrovsk și a capitalei Dnipro. Ar fi pentru prima dată când pătrund în această regiune de la luarea cu asalt a Ucrainei la 24 februarie 2022.
Zvonurile privitoare la posibile negocieri pentru încetarea conflictului din Ucraina s-au înmulțit în ultimele săptămâni, pe fondul incertitudinii legate de poziția pe care o va adopta noul președinte american, Donald Trump, în contextul în care SUA sunt principalul furnizor de ajutor militar și financiar pentru Kiev.
Moscova și Kievul, care controlează o mică parte a regiunii ruse Kursk, încearcă să-și consolideze pozițiile în așteptarea deciziilor președintelui Donald Trump, care a dat asigurări că vrea să pună rapid capăt conflictului, deși nu a prezentat niciun plan concret în acest sens.