„În ultimul timp se constată o creştere a asocierii infecţiei HIV cu infecţia cu virus hepatitic C, care atinge o pondere de 97 la sută la utilizatorii de droguri injectabile. La un număr de aproximativ 800 de pacienţi studiaţi de noi am găsit această asociere. Tot la acest grup am identificat o variantă recombinantă a subtipului F a infecţiei cu virus hepatitic C, care a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia„, a spus doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.
Medicul a adăugat că şi în România este acest subtip de virus, în proproţie de aproximativ 35 la sută din cazuri, scrie Mediafax.
În aceste cazuri evoluţia boli este mai rapidă, de aceea sunt necesare şi scheme terapeutice cu acţiune rapide, a mai spus dr. Sorin Petrea, cu ocazia Zilelor Ştiinţifice ale Institutului „Matei Balş”.
„Terapiile fără intereferon pentru hepatita C sunt mult mai eficiente, rata de vindecare ajunge la peste 80 la sută, iar efectele secundare sunt mult mai mici. Un alt avantaj este durata tratamentului, care se reduce de la 48 la 16 săptămâni. Aceste tip de tratament se află în studiu clinic„, a mai spus Petrea.
În cadrul evenimentului sunt discutate subiecte privind terapiile noi în infecţiile cu virus hepatitic C, infecţiile HIV/SIDA, rezistenţa la antibiotice, particularităţi în diagnosticul toxoplasmozei, în borelioză, provocări în infecţiile acute severe, noi proiecte ale Academiei Europene de HIV/SIDA, noutăţi legislative europene, terapii inovatoare în bolile infecţioase şi actualităţi în managementul pe termen lung al infecţiilor cronice.
Citeşte şi Un copil născut seropozitiv nu prezintă nicio urmă de SIDA, după 18 luni de tratament