ÎNGRIJORĂTOR. Aproape 500 de persoane au fost muşcate de căpuşe în 2013

Aproape 500 de persoane au fost muşcate de căpuşe anul trecut, majoritatea fiind femei din mediul urban, a declarat luni directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol.
Filip Stan
07 apr. 2014, 13:51
ÎNGRIJORĂTOR. Aproape 500 de persoane au fost muşcate de căpuşe în 2013

Boala Lyme se dezvoltă în trei stadii diferite, care pot duce la consecinţe invalidante pentru persoana respectivă, de la eritemul cronic migrator la infecţia diseminată care poate să apară până la un an de la infectare cu semne şi simptome atât musco-scheletale, dar şi neurologice şi cardiace sau o infecţie persistentă cronică care implică tratament, chiar şi invaliditate. În România am avut un număr suficient de mare de cazuri – 429 în 2011, 889 – în 2012, 479 – în 2013, marea majoritate în stadiul unu de îmbolnăvire, mare majoritate în mediul urban, mai ales la femei, la persoane de peste 55 de ani, deşi într-un an am avut o grupă de vârstă de 5-9 ani”, a explicat dr. Adriana Pistol la simpozionul „Bolile transmise prin vectori, entităţi mici – pericole mari”, organizat la Palatul Parlamentului.

Ea arătat că bolile transmise de ţânţari, căpuşe, păduchi sau purici în România nu sunt la fel de frecvente ca în alte state, însă întotdeauna există un pericol, iar populaţia trebuie să se protejeze.

„Deşi poate că în zona României lucrurile nu stau cel mai rău faţă de alte zone ale lumii, întotdeauna există un pericol. Noi spunem chiar iminent, dacă luăm în calcul toate schimbările climatice şi de circulaţie a persoanelor care oricând pot să ne aducă în ţară o serie de boli pe care nu le-am mai văzut niciodată. Şansele sunt foarte mici, aşa cum spune OMS, dar pericolul este suficient de mare. Însă putem face ceva: aceste informaţii trebuie să ajungă la populaţie, transmise pe toate canalele, să nu ajungem să fim cu adevărat o ţară cu probleme”, a spus medicul epidemiolog.

Citeşte şi Cum să te fereşti de muşcăturile de căpuşe

Directorul CNSCBT a prezentat situaţia câtorva boli depistate pe teritoriul României în ultimii ani şi a explicat ce sunt bolile transmise prin vectori.

Bolile transmise prin vectori sunt acele afecţiuni care sunt cauzate de diverşi agenţi patogeni, virusuri, bacterii, paraziţi, pe care vectorii le transmit de la o gazdă de alta. Vectorii pot să fie ţânţari, căpuşe, muşte de nisip, păduchi, purici, acarieni dar şi rozătoare, melci. Aceşti vectori se infestează cu un agent patogen în urma hrănirii cu sânge de la un vertebrat infectat, omul sau animale şi păsări. Factorii favorizanţi sunt globalizarea comerţului şi a turismului, schimbarea climatului dar şi schimbările mediului cauzate de despăduriri, de noi practici agricole şi modele de utilizare a terenurilor”, a explicat dr. Adriana Pistol.

Despre malarie, medicul epidemiolog a spus că este o boală transmisă de ţânţarul Anofel, precizând că în România există populaţii de ţânţar Anofel în anumite zone ale ţării, în special în Delta Dunării. Potrivit acesteia, boala este extrem de severă şi poate duce la deces. Malaria reprezintă o mare problemă de sănătate publică în continuare, a adăugat ea, pentru că au apărut rezistenţe la chimioprofilaxia antimalarie, există rezistenţă a ţânţarilor la repelentele utilizate şi nu există un vaccin.

Dr. Adriana Pistol a mai spus că, în România, malaria a fost eradicată în 1963, dar existenţa populaţiilor de ţânţari Anofel reprezintă un pericol. În perioada 2011-2013 au existat 115 cazuri cu patru decese. Pacienţii au fost infectaţi în afara României, majoritatea în ţări din Africa, dar au fost şi două cazuri cu istoric de călătorie din Grecia, unde malaria s-a reinstalat în 2011.

În privinţa febrei West Nile, ea a explicat că este transmisă de ţânţarul numit culex, care se găseşte şi în Bucureşti. Ţânţarii se infestează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată.

În 1996, România s-a confruntat cu o epidemie de meningo-encefalită West Nile, când au fost 393 de cazuri cu 17 decese, majoritatea cazurilor în Bucureşti. În anul 2010 a avut loc o a doua epidemie, cu cinci decese, a menţionat medicul epidemiolog.

O altă boală menţionată de dr. Pistol este febra Denga, în România fiind înregistrate 12 cazuri în perioada 2011-2013, toţi pacienţii fiind infectaţi în afara ţării.

Medicul epidemiolog a subliniat că populaţia trebuie să se ferească de bolile transmise de ţânţari purtând îmbrăcăminte adecvată, trebuie să folosească substanţe repelente, plase la uşi şi ferestre, substanţe insecticide în locuinţe şi să se informeze înainte de a pleca într-o ţară străină.

Ea a mai vorbit şi despre encefalita provocată de căpuşe, o boală supravegheată regional în zona Transilvania, menţionând că în ultimii ani au fost înregistrate nouă cazuri, mai ales la ciobani şi lucrători forestieri.

„Protejarea de căpuşe se face prin purtarea de haine deschise la culoare, pantaloni lungi, nu papuci şi sandale pentru cei care lucrează şi locuiesc în mediul rural şi utilizarea de repelente atât pentru pilea descoperită, cât şi pentru haine”, a recomandat dr. Adriana Pistol.

Citeşte şi Vrei să afli dacă ai fost muşcat de o căpuşă care poate cauza boala Lyme? Fă-ţi un TEST GRATUIT

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Nicușor Dan Vizează Președinția: Intră Indepent în Cursa Electorală
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!