ÎNGRIJORĂTOR. În România există DOUĂ MILIOANE de diabetici şi trei milioane cu prediabet

Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Filip Stan
06 nov. 2014, 16:44
ÎNGRIJORĂTOR. În România există DOUĂ MILIOANE de diabetici şi trei milioane cu prediabet

Preşedintele FRDNBM, conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereşiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în România există circa două milioane de persoane cu diabet şi alte trei milioane de persoane cu prediabet.

„În Cluj, în ultimii 10 ani s-a dublat numărul cazurilor de diabet. Previziunile pe care le facem sunt depăşite întotdeauna în ce priveşte diabetul. În lume ne îndreptăm spre cei 500 de milioane de pacienţi cu diabet”, a menţionat Ioan Andrei Vereşiu.

Printre cauzele presupuse ale acestei creşteri se numără în special stilul de viaţă nesănătos.

„Deşi ştim chiar în detaliu care sunt cauzele, avem serioase argumente să implicăm obezitatea şi tot ceea ce înseamnă stilul de viaţă nesănătos, alimentaţia, lipsa de exerciţiu fizic. Din păcate, aceste obiceiuri nu numai că îl afectează pe cel care le are, dar produc şi modificări genetice”, a explicat Vereşiu, potrivit Agerpres.

La rândul său, medicul nutriţionist prof.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, a spus că ‘informarea şi educarea românilor în ceea ce priveşte diabetul zaharat se impune ca fiind o urgenţă naţională, din cauza incidenţei sale îngrijorătoare’.

Experţi din şapte ţări europene se află la Cluj, în perioada 5-7 noiembrie, la cea de-a 12-a ediţie a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Printre invitaţii la congres se numără prof. univ. dr. Laszlo Barkai (Universitatea din Miskolc, Ungaria), prof. univ. dr. Rosa Corcoy Pla (Departamentul de Endocrinologie şi Nutriţie, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania), prof. univ. dr. Luc Van Gaal (Departamentul de Endocrinologie, Diabet şi Metabolism, Spitalul Universitar Antwerp, Belgia), prof. univ. dr. Tomasz Klupa (Universitatea Jagiellonian din Cracovia, Polonia), prof. univ. dr. Massimo Massi Benedetti (Universitatea din Perugia, Italia), prof. univ. dr. Pierre de Meyts (Institutul de Cercetare Hagedorn, Gentofte, Danemarca), prof. univ. dr. Alberto de Leiva (Departamentul de Endocrinologie şi Nutriţie, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania), prof. univ. dr. Helmut Schatz (Universitatea Clinică Bergmannsheil der Ruhr-Universitatea Bochum, Germania), prof. univ. dr. Eberhard Standl (Institutul de Cercetare a Diabetului din München, Germania).

Citeşte şi: Un medic român a câştigat, pentru prima dată, premiul de cercetare pentru diabet

Potrivit organizatorilor, diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică şi se impune o acţiune conjugată a tuturor celor implicaţi în managementul acestei boli cronice – profesionişti în domeniul medical, autorităţi, asociaţii de pacienţi.

„Din păcate, nu avem niciun indiciu privind o schimbare a tendinţelor epidemiei de diabet din ţara noastră. Probabil că încă nu am conştientizat suficient (nici noi, nici decidenţii din sănătate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR şi ale studiului privind incidenţa amputaţiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, să însemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de creştere a calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet. Acest lucru nu va fi posibil fără trezirea factorilor politici şi antrenarea societăţii civile, ceea ce înseamnă o implicare mult mai activă a fiecăruia dintre noi”, a mai spus Ioan Andrei Vereşiu.

Pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, dezbateri şi ateliere practice, participanţii vor afla cele mai noi informaţii referitoare la controlul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat şi boală cardiovasculară, managementul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu diabet şi boală renală cronică şi optimizarea aderenţei persoanelor cu diabet zaharat la tratament. De asemenea, vor fi prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar în diabet zaharat şi obezitate, eficienţa chirurgiei metabolice în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum şi tehnologiile moderne în monitorizarea şi managementul diabetului zaharat de tip 1.

Citeşte şi: Superalimente care îţi întăresc puternic sănătatea

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Standardizarea ar putea duce la pierderea unei comori a turismului românesc: A fost sub un asediu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte