O echipă de 30 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iaşi, a conceput o inimă artificială care să poată rezista 100 de ani. Tinerii speră să câștige competiția mondială din SUA, la care mai participă alături de alte 7 echipe, având mare încredere în prototipul creat de ei.
Există în acest moment pe piața mondială inimi artificiale care sunt folosite la transplanturi, dar acestea au mai multe neajunsuri, cel mai mare dintre acestea fiind prețul foarte mare. Mai mult, actualele inimi artificiale au o durabilitate foarte mică, în comparație cu proiectul tinerilor români.
„Costul lor este de aproximativ un milion de dolari și atunci nu este disponibil pentru oricine. Este un concept inovator cu o pompă durabilă care poate funcționa zeci, poate chiar sute de ani, spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate maximă de doi ani”, a declarat dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei de studenți, citat de observatornews.ro.
Durabilitatea foarte mare și faptul că poate fi folosită atât pentru adulți cât și pentru copii sunt principalele argumente ale inimii artificiale create de studenții români. Faptul că este din titan reprezintă un alt punct forte pentru prototipul românilor.
„Noi am conceput o inimă artificială totală din titan cu o durabilitate nedefinită şi care poate fi implantată atât pacientului pediatric, cât şi celui adult. Are o durabilitate, spunem noi, de peste 100 de ani spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de șase luni”, a precizat Alexandru Pleșoianu.
Cu prototipul lor, tinerii speră să câștige competiția mondială la care vor participa în SUA, alături de alte 7 echipe de studenți. Succesul acestui prototip poate fi o soluție pentru transplantul de inimă din România. În țara noastră, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate. Iar transplanturile de inimă se realizează foarte rar, cel mult 10 pe an.