„Inima frântă” nu este un mit. Medicii spun că sindromul afectează 80% dintre femei

"Inima frântă" nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal, spun oamenii de știință. Charles Aznavour cântă de circa 50 de ani "Mourir d'aimer", iar refrenul este atât de popular încât numeroși medici îl analizează cu atenție, scrie 20minutes.fr.
Alina Costache
30 sept. 2015, 13:00

În cardiologie, durerea din dragoste poartă numele de cardiomiopatie de stres sau „tako tsubo”. Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, marcată marți, 29 septembrie, câțiva cardiologi au încercat să descifreze patologia cardiacă legată de stres, altfel spus „inima frântă” sau „tako tsubo”.

La începutul lunii septembrie, un colectiv de 26 de cercetători de la spitalul din Zurich a participat la un studiu publicat ulterior în revista New England Journal of Medicine și desfășurat pe peste 1.750 de pacienți, în scopul îmbunătățirii diagnosticării acestei patologii.

Sindromul „inimii frânte” ar afecta anual 2% dintre pacienții victime ale unor atacuri cardiace. În general sunt femei (80%) de peste 60 de ani, care au trecut printr-o despărțire, decesul unei persoane apropiate sau pur și simplu un mare stres emoțional. „Ca urmare a unui fapt care l-a contrariat sau a unui stres afectiv, pacientul simte o puternică durere în piept, asemănătoare cu un infarct. Durerea radiază în maxilar și braț”, spune Claire Mounier-Vehier, cardiolog, președintă a Federației franceze de cardiologie.

Când pacientul ajunge la urgență i se face o electrocardiogramă, însă anomaliile nu corespund unui atac clasic fiindcă nu sunt afectate vasele coronare. Numai la o examinare cardiacă RMN sunt depistate leziunile specifice. Sistemul nervos acționează asupra mușchiului cardiac și determină o paralizie a părții inferioare a inimii, care se găsește în incapacitatea de a se contracta. Partea ei inferioară rămâne inertă și ia forma a ceea ce japonezii numesc „tako tsubo”, capcană tradițională pentru caracatițe sau, mai simplu, a unei mingi de rugby.

Nu s-a lămurit științific de ce femeile sunt mai afectate de sindromul ” inimii frânte” decât bărbații. Claire Mounier-Vehier apreciază că este vorba de o protecție estrogenică la femei înainte de menopauză. „Estrogenii protejează împotriva impactului hormonilor de stres. La menopauză însă hormonii dispar, iar arterele sunt mai fine”, lucru care ar face ca femeile în vârstă să fie mai sensibile la această patologie violentă, arată ea.

Un alt specialist atrage atenția însă că riscul de deces rămâne totuși mic, numai 3,7% dintre pacienți pierzându-și viața în prezent din această cauză (față de 5,3% în cazul crizelor cardiace clasice). În plus, aceștia cedează în general ca urmare a altor boli sau a unor complicații grave: cheaguri de sânge, tulburare a ritmului care provoacă un stop cardiac, etc.

Simptomele „inimii frânte” dispar în general într-un interval de la una la trei luni de la producerea accidentului. Din punct de vedere moral lucrurile stau cu totul altfel, nimeni negăsind până acum leac pentru refacerea după pierderea unei ființe dragi.

DailyBusiness
Strategia-surpriză prin care Călin Georgescu vrea să cucerească Președinția cu sprijinul unui partid controversat!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă vor fi scoși la război
Playtech.ro
Traian Băsescu, despre posibila sursă de finanțare a lui Călin Georgescu: Mă tem că banii sunt din...
DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Doliu în teatrul și filmul românesc. A murit un actor celebru
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii mai mari în luna decembrie. Banii vor intra direct pe card!
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu este mason de frunte. Document bombă: Da, a fost acolo
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Fostul fotbalist Mikheil Kavelashvili, nominalizat candidat la președinția Georgiei de Visul Georgian
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!