Hidroelectrica se află în faza de negocieri pentru un portofoliu de proiecte eoliene şi solare de 2.000 MW, capacitatea echivalentă cu cea a trei reactoare de la Cernavodă, scrie ZF.
Proiectele vizează inclusiv construcţia de proiecte solare plutitoare, dar şi echiparea centralelor, acolo unde particularităţile tehnice permit, cu panouri solare. Acesta este cel mai mare portofoliu de proiecte regenerabile în dezvoltare anunţat oficial pe plan local.
Elena Udrea, la CAB unde au avut loc audieri în dosarul Hidroelectrica
Hidroelectrica nu exclude distribuirea de dividende suplimentare din profitul record pe care îl va înregistra anul acesta ca urmare a exploziei preţului la energie.
Pe fondul creşterii cu 48% a preţului mediu de vânzare a energiei electrice şi ca urmare a unei cantităţi de energie electrică vândută mai mare cu 18% la 14,08 TWh, Hidroelectrica a raportat rezultate record în primele nouă luni din 2021.
Astfel, compania, la care statul român are 80% iar Fondul Proprietatea 20%, şi-a majorat cu 103% profitul net la 2,6 mld. lei în timp ce veniturile au urcat cu 70% la aproximativ 4,7 mld. lei, potrivit datelor din raportul trimestrial publicat luni de Fondul Proprietatea, relatează Ziarul Financiar.
Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat şi a finalizat acţiunile de control desfăşurate la furnizorii de energie electrică.
Dosarul Hidroelectrica. Elena Udrea ajunge din nou în faţa instanţei: „Sper să obţin achitare”
Au fost verificate următoarele aspecte modul de organizare şi funcţionare a centrelor de telefonie (call-center), respectarea obligaţiei de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială, respectarea obligaţiei de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare, a anunţat ANRE într-un comunicat de presă.
ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei de energie electrică şi a aplicat o serie de sancţiuni.
Furnizorul Hidroelectrica a fost sancţionat cu amenda contravenţională în valoare de 410.000 lei pentru nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcţionare a centrelor de telefonie (call-center), nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială şi nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.
La rândul lor, furnizorii Electrica Furnizare şi E.ON Energie România au fost sancţionaţi fiecare cu amendă contravenţională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială, nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.
Furnizorii Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au fost sancţionaţi fiecare cu amendă contravenţională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.
„ANRE va continua să deruleze acţiuni de control pe măsură ce ne vor fi sesizate şi alte posibile încălcări ale reglementărilor incidente procesului de liberalizare şi nu numai”, se mai arată în comunicat.