„De cele mai multe ori, starea infrastructurii rutiere sau un anumit comportament deviant provoacă altercații între participanții la trafic, care degenerează în fapte antisociale cu consecințe grave. Pornind de la simple injurii sau gesturi obscene, se ajunge uneori la acte agresive ce pun în pericol viața și integritatea participanților la trafic, a pietonilor, precum și a agenților de circulație. Aceștia din urmă sunt depășiți de posibilitatea luării măsurilor ce se impun, deoarece aceste fapte de natură penală sau civilă nu sunt prevăzute în Codul Rutier”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Citeşte şi: Schimbări pentru ŞOFERI. Ce interdicţii stabileşte un proiect de lege, aflat pe masa Parlamentului
Astfel, părăsirea autovehiculului de către conducătorul auto, în urma unui eveniment de circulație sau a producerii unui accident rutier, cu scopul de a agresa sau a amenința celelalte persoane implicate, provocându-le „o stare de suferință fizică, psihică sau emoțională”, se poate pedepsi cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
Cu aceeași pedeapsă se propune a fi sancționată și fapta realizată prin afișarea unei arme cu efect letal sau a unui obiect cu efect similar, iar dacă aceste arme chiar sunt folosite, pedeapsa poate crește de la doi la zece ani de închisoare, la care se adaugă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de la cinci la zece ani.
Senatorul PNL dorește ca aceste pedepse să se aplice, în mod corespunzător, și pentru însoțitorii șoferului agresiv, dacă aceștia participă la realizarea faptelor de agresiune în trafic.
În plus, parlamentarul propune și sancționarea faptei conducătorului auto, „ce constă într-o acțiune sau inacțiune prin care cu intenție provoacă sau cauzează altor participanți la trafic un prejudiciu material semnificativ sau punerea vieții în pericol, prin blocare, acroșarea, lovirea sau distrugerea unui mijloc de transport aflat în trafic, folosind propriul autovehicul”.
„Prezenta inițiativă legislativă creează în acest sens cadrul legal necesar tragerii la răspundere și sancționării oricărei forme de violență în trafic, precum și posibilitatea aplicării directe a sancțiunii de către agentul de circulație care a constatat fapta. Luarea acestei măsuri se impune cu celeritate în vederea reintroducerii ordinii în trafic și asigurării protecției cetățenilor și a condițiilor de mers în siguranță”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Citeşte şi: Veşti proaste pentru şoferi. Preţurile poliţelor RCA ar putea creşte din nou în 2016
Senatorul PNL Dorin Dobra a declarat pentru Agerpres că va depune proiectul de modificare a Codului Rutier cel mai probabil la începutul lunii februarie.