Deputatul PNL Diana Tuşa a prezentat duminică, într-o conferinţă de presă, amendamentele IRL la modificarea Constituţiei privind instituţiile.
‘Elaborarea unei Constituţii noi şi nu cârpirea celei existente ar fi dat prilejul unor dezbateri mult mai ample asupra problemelor necesare şi care sunt atât de reale în societatea românească’, a afirmat deputatul liberal.
Diana Tuşa a spus că IRL propune mărirea numărului de judecători la CCR şi în paralel desemnarea acestora în complete prin tragere la sorţi pentru a nu mai exista ‘acuzaţii sau suspiciuni de politizare’. Ea a arătat că IRL nu impune un număr privind numărul judecătorilor la CCR, susţinând că ar putea fi vorba de multiplu de nouă. În plus, deputatul liberal a completat că desemnarea judecătorilor ar trebui să se facă prin tragere la sorţi electronică.
De asemenea, IRL susţine posibilitatea ca orice cetăţean ale cărui drepturi sunt lezate să se poată adresa direct CCR.
‘Cred că este ilogic, imoral, ca unui cetăţean să i se ceară mai întâi să-i fie încălcat dreptul, iar de abia apoi să poată reacţiona în vederea apărării acestui drept şi eventual repunerea în situaţia de dinainte de încălcarea dreptului’, a spus Diana Tuşa.
IRL vrea şi scăderea numărului de cetăţeni care pot iniţia un proiect de lege de la 100.000 la 50.000 şi simplificarea procedurilor, motivând că acest drept, deşi este prevăzut, nu poate fi folosit.
‘Tot în ceea ce priveşte drepturile cetăţeneşti, propunem ca suveranitatea poporului, aşa cum este ea exprimată prin Constituţie, să se exercite în mod efectiv, nu doar prin intermediul reprezentanţilor, ci şi prin referendum, lucru care în actuala Constituţie este prevăzut, dar care în practică este un alt drept doar pe hârtie, datorită faptului că legislaţia subsecventă nu legiferează în niciun fel dreptul de iniţiativă a poporului. De aceea, noi am propus ca în situaţia în care o comunitate ar dori iniţierea unui referendum un număr de cetăţeni, de exemplu de 500.000, să poată iniţia acest referendum’, a adăugat deputatul PNL.
Diana Tuşa a spus că IRL propune stabilirea democratică a raporturilor dintre puterile statului, în paralel cu separarea precisă a puterii executive exercitate de Guvern, premier şi preşedinte. IRL propune interdicţia cumulării funcţiei de ministru cu cea de parlamentar, pe motiv că este sursa permanentă a conflictului de interese.
IRL vrea introducerea contrasemnării din partea primului-ministru pentru toate decretele preşedintelui României, cu excepţia celui de numire a premierului.
În plus, IRL propune ca preşedintele României să desemneze drept candidat la funcţia de prim-ministru persoana propusă de partidul sau alianţa politică care a obţinut cel mai mare număr de mandate în Parlament, în paralel cu prevederea potrivit căreia dacă în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a două solicitări de învestitură, în cazul în care Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, acesta să se considere autodizolvat de drept.
Diana Tuşa a menţionat că un alt amendament vizează împiedicarea folosirii OUG sau angajarea răspunderii Guvernului, astfel încât în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă acestea să fie date doar în anumite domenii, iar asumarea răspunderii Executivului să fie limitată la politica fiscală şi protecţia socială şi să fie vorba doar de o singură lege pe sesiune.
Deputatul PNL a arătat că în ceea ce priveşte regionalizarea şi separarea atribuţiilor camerelor Parlamentului, IRL propune ca Senatul să asigure reprezentarea efectivă a comunităţilor locale şi să devină o cameră de control şi de ponderare.
Prezent la conferinţă de presă, Bogdan Duca – iniţiator al IRL – a prezentat amendamentele Iniţiativei România Liberală la revizuirea Constituţiei referitoare la problemele sociale.
‘În încercarea noastră, în propunerile noastre de revizuire a Constituţiei am încercat, încercăm şi urmărim dezideologizarea Constituţiei’, a spus Duca.
El a afirmat că IRL propune redefinirea statului român ca stat social.
‘Acest lucru nu presupune în niciun caz deresponsabilizarea statului de atribuţiile sale sociale, care sunt fireşti, dar presupune responsabilizarea societăţii şi întregii clase politice în sensul unei dezbateri cu adevărat serioase cu privire la reforma statului şi cu privire la confruntarea dintre diversele ideologii ce se găsesc în societate. Această definirea a statului ca stat social nu a făcut decât să inhibe dezbaterea publică din societate, nu a făcut decât să inhibe orice încercare de reformă a statului în sensul reducerii atribuţiilor acestuia şi delegării unor responsabilităţi înspre partenerii din societatea civilă’, a susţinut Duca.
El a arătat că IRL propune ca forma de guvernământ să poată fi stabilită prin referendum, iar familia să fie definită ca o uniune între bărbat şi femeie, iar termenul de persoane cu handicap să fie înlocuit în Constituţie cu cel de persoane cu dizabilităţi.
Preşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală, Vlad Moisescu, a precizat că amendamentele formulate de IRL vor fi depuse săptămâna viitoare la Forumul constituţional. El a spus că IRL susţine respectarea referendumului privind 300 de parlamentari.
‘Din păcate, mulţi dintre politicienii care au tendinţa de a revizui Constituţia în funcţie de propriile lor scopuri ies în spaţiul public astăzi şi discută probleme absolut punctuale Din păcate, această tendinţă există şi în cadrul PNL. Mai nou, PNL susţine, printre altele, menţinerea actualelor atribuţii ale preşedintelui României şi ale raporturilor actuale între preşedinte şi celelalte instituţii, dar mulţi dintre liderii care astăzi susţin aceste lucruri votau cu două mâini acum opt ani o rezoluţie prin care PNL se pronunţa pentru republică parlamentară. Fac un apel la colegi mei din PNL să nu se lase îmbătaţi cu apă rece de o posibilitate – aceea ca partidul să dea preşedinte în 2014 – şi să pornească la procesul de revizuire de la realitatea cerinţelor societăţii româneşti’, a afirmat Vlad Moisescu.