Mit: Acul folosit este gigantic și injecția doare foarte tare
Fals: Epidurala este o anestezie locală, pe care medicul ți-o face când intri în travaliu, pentru a reduce durerea simțită. Mai exact, el injectează anestezic în spate, între două vertebre. Acul folosit este lung și foarte subțire. Dar, înainte de injecție, zona este dezinfectată și amorțită cu un anestezic local. În momentul injectării, vei simți o înțepătură aproximativ 10 secunde. Pentru că operațiunea este delicată, este impoartant să stai nemișcată, întinsă pe-o parte.
Dozajul anesteziei se calculează în funcție de greutatea pe care o ai. Abia la 30 de minute de la injectare vei simți cum bazinul și parțial picioarele îți amorțesc, iar pe parcursul a 2-3 ore, nu vei simți că ai contracții. Pentru ca aceasta să-și facă efectul, epidurala trebuie injectată când dilatația colului este între 5 și 8 cm.
Citeşte şi AVERTISMENTUL ginecologilor. SIMPTOME pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore
Mit: Epidurala reduce durerea
Adevărat: Viitoarele mămici care recurg la această injecție nu mai simt durere în timpul travaliului și nașterii. În felul aceasta, ele se pot odihni. În plus, femeile care apelează la anestezie epidurală au un risc cu 14% mai mic de a dezvolta depresie postanatală în primele 6 săptămâni de la naștere, arată datele unui studiu recent efectuat de cercetătorii chinezi. În comparație, femeile care nu au vrut să apeleze la o astfel de anestezie au un risc cu 35% mai mare de a se confrunta cu depresia postnatală.
Mit: Substanțele din epidurală nu ajung și la făt
Fals: Orice medicament luat de mamă ajunge și la făt, spun medicii. Mai exact, o cantitatea mică de anestezic ajunge și în placentă și implicit la făt, ficatul lui nedezvoltat complet având nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a elimina substanța.
Mit: Injecția poate duce la complicații
Adevărat: Epiduralele sunt foarte sigure pentru majoritate pacientelor, însă există posibilitatea să apară complicații, unele pe termen scurt, altele pe o perioadă lungă și pot pune viața în pericol. Cel mai frecvent efect secundar este hipotensiunea arterială, o scădere a tensiunii arteriale materne, care ar putea afecta și fătul. Alte reacții adverse relativ frecvente și tratabile sunt: greața, febra, durerile de spate, mâncărimile pielii. Printre cele mai rare complicații se numără: infecțiile, sângerare și deteriorarea nervilor aproape de locul unde s-a administrat injecția.