Conform amendamentului la codul penal al țării – care va intra în vigoare în această vară – infractorii condamnați pentru insulte online pot fi condamnați la închisoare până la un an sau amendați cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari). Este o creștere semnificativă față de pedepsele existente, detenție de mai puțin de 30 de zile și o amendă de până la 10.000 de yeni (75 USD), constată CNN.
Proiectul de lege a st\rnit multe controverse în țară, oponenții susținând că ar putea împiedica libertatea de exprimare și critica celor de la putere. Cu toate acestea, susținătorii s[i au spus că este nevoie de o legislație mai dură pentru a combate hărțuirea cibernetică și hărțuirea online.
Legea a fost adoptată doar după ce a fost adăugată o prevedere, care dispunea reexaminarea sa la trei ani după intrarea în vigoare, pentru a evalua impactul acesteia asupra libertății de exprimare.
Conform codului penal al Japoniei, insultele sunt definite ca înjosirea în mod public a situației sociale a cuiva, fără a se referi la fapte specifice despre aceasta sau la o acțiune anume.
Problema hărțuirii online a câștigat teren în ultimii ani, cu cereri tot mai mari din partea publicului pentru legi împotriva hărțuirii cibernetice, după moartea luptătoarei profesioniste și vedetei de televiziune Hana Kimura. În vârstă de 22 de ani, aceasta era cunoscută pentru rolul ei din serialul Netflix „Terrace House”. Vestea sinuciderii sale, în 2020, a declanșat durere și șoc la nivel național, mulți indicând abuzurile online pe care le-a primit de la utilizatorii rețelelor sociale în lunile care au precedat moartea ei.