„Parlamentul a lăsat să treacă nemarcată, așa cum se cuvenea, Ziua Drapelului Național, ziua unui simbol al României și al jertfei eroilor României. Am ratat, ca instituție, un prilej bun pentru a rememora faptele de arme ale celor care au construit România mare (…). De aceea am revenit cu solicitarea din 15 mai cu privire la înlocuirea drapelului național arborat pe clădirea Parlamentului României, având în vedere că în prezent nu este vizibil la nivelul solului„, a precizat Vela, în cererea sa.
El a spus că acest demers este motivat de faptul că, anual, în Palatul Parlamentului sunt înregistrați peste 170.000 de vizitatori și în multe situații Parlamentul este gazda unor reuniuni la nivel național sau internațional și locul în care sunt primiți înalți demnitari și lideri ai lumii.
Administrarea Palatului Parlamentului aparține Camerei Deputaților, care a precizat, într-o adresă, că pentru schimbarea drapelului, așa cum era într-un proiect din 2002 — 2003, este necesară atât înlocuirea sistemului de arborare și realizarea unei structuri de ancorare redimensionate, cât și organizarea unui concurs de soluții care ar necesita un buget de aproximativ 50.000 de euro.
„Biroul permanent al Senatului a aprobat memorandumul pentru repunerea Drapelului României la adevărata sa valoare pe acoperișul Palatului Parlamentului”, a anunțat Vela, luni, după ședința Biroului permanent.
El a precizat că proiectul propus în 2002 — 2003 trebuie reactualizat pentru că au apărut soluții tehnice care reduc costurile. „Respectivul proiect trebuie să fie actualizat la data prezentă pentru că între timp au evoluat soluțiile tehnice, toate procedurile tehnologice, materiale noi care pot reduce costul proiectului. Până la urmă este un drapel, o construcție de susținere foarte simplă, arborarea acestui drapel este foarte simplă”, a adăugat Vela, care a menționat că nu s-a propus suma necesară, urmând să se facă o evaluare a costurilor.