Printre probele descoperite de procurori se afla și un fișier denumit „Adam și baronul 21.01.2008”, ce conține înregistrarea unei convorbiri purtate în mediul ambiental de către Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan și Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica, descendent direct al lui N.D. Ghica, în care aparent se pun de acord asupra formulării cererii de retrocedare, scrie Agerpres.
„Baronul: Nu, declar că, declar că cercetând … Ce declar?
Ioan Adam: Că după N.D. Ghika autorul nostru comun născut în… și decedat în…, precum și după străbunicul…
Baronul: Stră-stră bunicul meu.
Paltin Sturdza: Stră-stră bunicul meu.
Adam: Așa… Stră-străbunicul meu. Poți să zici străbunicul meu ND Ghika și stră-stră bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbătut niciodată succesiunea datorită faptului că străbunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat în 1925…
Sturdza: Păi dacă el vorbește în numele lui…
Adam: Gura, gura …
Sturdza: Păi da’ nu e …
Adam: Te rog frumos să mă lași în pace, că îmi pierd ideea, dă-o dracului.
Baronul: (n.n. — repetă) Potrivit faptului că străbunicului nostru N.D. Ghika, declar că … precum și după stră-străbunicul meu Dimitrie …
Adam: … decedat în 1921 a dobândit dreptul de uzufruct de la tatăl acestuia asupra averii și, predecedând, în 1921, tatălui său, decedat în… averea a rămas în patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, născut în 1883, mort în 1923, după care niciodată nu s-a dezbătut succesiunea. Eu cred că …
Baronul: O să scriu asta pe calculator, o să printez și …
Adam: Da, sigur. Deci înțelegeți-mă. Noi vrem să le arătăm la ăștia că actele, încă o dată, din arhive. Eu nu vreau să fie niciun cusur, niciun dubiu…”.
CITEŞTE ŞI Deputatul Ioan Adam şi-a dat DEMISIA din Parlament
În cadrul aceleeași discuții, Ioan Adam le spune celorlalți că ar fi „cea mai mare prostie” ca suprafețele de pădure revendicate să rămână în proprietatea statului.
„Adam: Ascultați-mă, ascultați-mă. Este cea mai mare prostie. În primul rând, sunteți o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume să rămână statului. Asta înseamnă că sunteți nebuni toți. Dar noi avem arma asta secretă. Este corupție și e un interes imens. Atunci dacă tot colaborăm toți așa, să punem umărul, au spus aici nu este decât Comănești și Palanca, dar noi în felul acesta noi salvăm și pădurile din Brătulești …
Gabriela Rodica Zaharia: Ciobănuș …
Adam: Că dacă nu, rămân la stat. Aoleu, Ciobănuș e cea mai tare.
Baronul: Ciobănuș nu vine de la …?…
Zaharia: Sunt păduri, cum ați declarat acolo? Cu acte netraduse …
Adam: Netranscrise… Domne, Ciobănușul și cu ălea sunt cele mai bune păduri.
Baronul: Da, da. Pădurile …?…
Adam: Deci în felul acesta, eu vă mai spun dumneavoastră, în felul acesta le-am închis gura la jegoșii ăia, că ei nu știu că noi avem arma asta secretă, ei nu știu, sunt niște proști.”
Procurorii DNA au concluzionat că, deși știa cine este adevăratul proprietar deposedat al pădurilor solicitate pentru retrocedare și pierduse irevocabil procesul civil, Paltin Gheorghe Sturdza, sprijinit de Ioan Adam, a continuat demersurile pentru obținerea respectivelor suprafețe, luând decizia de a se formula o cerere de revizuire încă din data de 15 decembrie 2008.
Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu și Ioan Adam au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
Potrivit unui comunicat al DNA, remis joi AGERPRES, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență (trei infracțiuni).
De asemenea, au fost trimiși în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toți în stare de arest preventiv.
În stare de arest la domiciliu au fost deferiți justiției Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob și Jănică Poenaru.
Totodată, au fost trimiși în judecată în libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soția deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuți, județul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).