Aristotel Căncescu: Domnule preşedinte, eu ştiu că domnul primar Klaus Iohannis a avut o discuţie cu dumneavoastră vis-a-vis de acea problemă cu ANI. Pot să vă spun că el vede lucrurile într-un fel săsesc şi englezesc, dar lucrurile sunt foarte serioase totuşi. Şi el a picat, săracul, într-o construcţie juridică făcută de ei în legătură cu consiliul judeţean. Chestiunea cu ANI, dacă nu intervine ceva legislativ, poate deveni o problemă. Ştiu că acum e o problemă pentru mine, pentru Moloţ şi Klaus Iohannis, dar devine o problemă pentru două sute şi ceva de primari, din care 40 de primari din rural. Sibiu, Braşov, Hunedoara, Constanţa… ştiu că şi domnul Robu de la Timişoara are o problemă, dar e o speţă diferită. Ei ştiu că se lucrează, că în toate partidele sunt reprezentanţi în treaba asta şi va trebui ca să se facă ceva pentru că vă spun ceva. Noi nu ne-am dus acolo pentru că voiam noi, şi chiar nu mă aşteptam că îs inginer nu jurist de profesie, şi toate astea au trecut prim mâna a zeci de jurişti, au trecut prin mâna judecătorilor de la Camera de comerţ, prefecturile nu le-au atacat. Eu am rămas perplex când am auzit această chestiune, dar chestiunea juridică a fost făcută la Sibiu şi pentru comunităţile noastre Braşov şi Sibiu.
Acum eu ştiu că ţineţi foarte mult la Klaus Iohannis, nu ştiu dacă la fel de mult şi la noi, ţinem şi noi la el, dar eu ţin foarte mult şi la primarii mei pe care îi avem acolo şi mi-ar părea rău să ne trezim cu o problemă cu care chiar nu suntem vinovaţi, domnule preşedinte. Mai e aici o problemă pentru că legislaţia noastră nu e corelată cu cea a UE, pentru că ei sunt cei care ne-au pus să facem aceste asocieri şi ar trebui făcut ceva foarte repede.
Din sală: Să dăm o ordonanţă de urgenţă!
Aristotel Căncescu: Este un proiect de ordonanţă de urgenţă, Dragnea le-a făcut, că au şi ei faliţii lor să ştiţi, are şi PDL-ul… Dar pe de altă parte, şi cu asta vreau să termin cu un aspect – să ştiţi că acţiunea a fost politizată!… pentru că la Moloţ este şi vicepreşedintele care de altă culoare politică şi Scripcaru este în acţiunea asta, primarul Braşovului, ne-au scos în faţă pe mine şi pe Iohannis, nu ştiu de ce, deşi eu sunt victimă colaterală şi cred că el a fost vânat – eu sunt victimă colaterală.
Dar sunt şi alte cazuri în care au fost scoşi în faţă numai cei de la PNL, primarii, preşedinţii sau vicepreşedinţii PNL. Această problemă trebuie luată foarte în serios.
Crin Antonescu: Mulţumesc, domnule preşedinte. Am discutat şi cu Iohannis chestiunea asta, el este sas, este ardelean, dar şi el era cam îngrijorat de chestiunea asta.
Aristotel Căncescu: Mie mi s-a părut
Crin Antonescu: Aşa e el… dă impresia. Era preocupat şi situaţia priveşte un număr foarte mare de primari…
Aristotel Căncescu: Şi nu am spus-o cu răutate, să ştiţi.
Crin Antonescu: Nu, nu. El are această situaţie care chiar ne îngrijorează. Las la o part faptul, nu are rost… vedem cu toţii cum continuă în formă nouă povestea coincidenţelor. Eu vă reamintesc că în zona politică de vârf activitatea ANI este monocoloră de o bună bucată de vreme: Hellvig, Mihalache, Silaghi şi aţi mai fost dumneavoastră, Iohannis şi probabil că vor mai fi.
Am discutat lucrul ăsta şi cu partenerii din PSD şi domnul Dragnea a spus că într-adevăr are o anumită iniţiativă. Rămâne să vedem şi să revedem dacă va fi vorba de o OUG sau de un proiect de lege pe care să îl aprobăm în Guvern, dar în orice caz va fi un demers retroactiv care sigur nu poate opera retroactiv, dar care va clarifica nişte criterii care eventual să poată ajuta judecătorii dacă e vorba de judecată.
Aristotel Căncescu: Sunt şapte preşedinţi de consilii judeţene şi două sute şi ceva de primari. Bun… atât ştim noi, dar s-ar putea să fie mai mulţi.