INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea a fost de 30.100, în creştere cu 2.100 faţă de trimestrul anterior şi cu 5.400 faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Romania TV
29 aug. 2013, 09:39
INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,70% în trimestrul al doilea, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,11 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecută, a precizat INS.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (3,43%), alte activităţi de servicii (2,76%), respectiv în administraţie publică (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de învăţământ (0,13%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).

Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.800 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, fiind înregistrată o rată de 0,94%.

Sectorul bugetar a însumat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 de locuri de muncă vacante au fost în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asistenţă socială, iar 500 în învăţământ.

Angajatorii au prezentat, în trimestrul al doilea, cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare şi industria extractivă, respectiv o sută de locuri vacante pentru fiecare în parte.

Comparativ cu primul trimestru al anului, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 2,43 puncte procentuale şi în alte activităţi de servicii – cu 2,37 puncte procentuale. La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din agricultură, silvicultură şi pescuit, industria extractivă, respectiv sănătate şi asistenţă socială – cu 0,16 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primul trimestru, au fost înregistrate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 1.200, în alte activităţi de servicii – cu 900, în industria prelucrătoare – cu 500. Scăderi semnificative ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială, cu 500, în construcţii, transport şi depozitare, cu 300 pentru fiecare în parte.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 2,46 puncte procentuale, respectiv în alte activităţi de servicii – cu 2,36 puncte procentuale. Cele mai importante scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări – cu 0,26 puncte procentuale, urmate de cele din activităţile de servicii administrative şi servicii suport – cu 0,19 puncte procentuale.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea din acest an faţă de perioada similară din 2012 a înregistrat cele mai accentuate creşteri în industria prelucrătoare -cu 1.900, în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 1.300, respectiv în administraţia publică – cu 1.100 locuri vacante, iar activităţile de comerţ au cunoscut cea mai semnificativă diminuare – cu 500 de locuri vacante.

În trimestrul al doilea al anului, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,95%). La polul opus s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,37%) şi cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,39%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (7.800 locuri vacante), muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (5.300). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (100 de locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent din acest an, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,21 puncte procentuale), iar cea mai importantă scădere în cele de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,18 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru a cunoscut creşteri în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2, respectiv în cele de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+800 locuri vacante în fiecare grupă majoră). Cele mai semnificative scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante au fost în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (-300 locuri de muncă vacante), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-200 locuri de muncă vacante).

Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante a fost în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,26 puncte procentuale). Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,13 puncte procentuale), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-0,01 puncte procentuale).

În ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu perioada similară din 2012, ocupaţiile cu cele mai relevante creşteri au fost cele aferente specialiştilor în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+1.900 locuri vacante), respectiv muncitorilor necalificaţi – grupa majoră 9 (+1.200 locuri vacante). Diminuări ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-100 locuri vacante), respectiv de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
China se pregătește de Anul Nou Lunar cu miliarde de călătorii și consum sporit
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă