INS, anunţ îngrijorător pentru români. Cei mai mulţi bani îi cheltuim pe produse alimentare şi nealimentare, servicii şi facturi.
Dacă vorbim de venituri lunare, acestea au fost în medie de 2.157 lei de persoană, adică puţin peste 5.400 lei pe gospodărie. Puţin peste 68% din acesti bani sunt venituri salariale, 10% venituri din prestaţii sociale, iar 7,4% venituri în natură, potrivit INS. În mediul urban, veniturile sunt cu aproximativ 1.000 lei mai mari decât în mediul rural.
În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea sunt de 4.640 lei lunar pe gospodărie. Mai mult de 60% reprezinta cheltuielile de consum si 33,7% impozite si contributii.
O treime din ce cheltuim se duce pe produse agroalimentare si bauturi nealcolice, putin peste 17 % sunt bani pe care ii dam pe facturi la apa, electricitate, gaze, iar 8,1% sunt cheltuiti pe bauturi alcoolice si tutun.
Alte cheltuieli sunt reprezentate de transport, sanatate, educatie, iesiri in oras la cafenele si restaurante. În oraşele mici sau în mediul rural, în schimb, oamenii se plâng că din salarii nu mai rămâne nimic după plata facturilor şi aprovizionare.
Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul I din 2021, în termeni nominali, de 5.476 lei pe gospodărie şi 2.157 lei pe persoană. „Este doar începutul”, promite premierul Florin Cîţu. „De astăzi avem toate pârghiile să accelerăm reformele pentru restructurarea companiilor de stat, eliminarea evaziunii fiscale și atragerea mai rapidă a fondurilor UE”, a mai precizat premierul.
”Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I2021, în termeni nominali, 5.476 lei pe gospodărie şi 2.157 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2021, în medie, de 4.640 lei lunar pe gospodărie (1.828 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale”, arată datele INS.
Din veniturile totale: veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.070 lei lunar pe gospodărie (1.997 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 406 lei lunar pe gospodărie (160 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodăriilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (20%), veniturile în natură (7,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,6%), veniturile din agricultură (1,2%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,8%).