Câştigul salarial real, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost de 3,5%. Faţă de luna precedentă, câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 145 lei (-5,5%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1494 lei).
În ianuarie, cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net, faţă de decembrie 2017, au fost de 51,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
Au mai fost înregistrate scăderi între 22% şi 31% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).
Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, faţă de decembrie 2017, s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%).
”În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administraţie publică (+3,2%), sănătate şi asistenţă socială (+2,6%), respectiv învăţământ (+0,9%)”, se arată în comunicat.