INS: Deficitul comercial a crescut cu 11,8%, la aproape 10 miliarde de euro

Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în primele nouă luni cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 50,85 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a avansat cu 11,8%, până la 9,95 miliarde euro, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Romania TV
09 nov. 2018, 07:37
INS: Deficitul comercial a crescut cu 11,8%, la aproape 10 miliarde de euro

În primele nouă luni din 2017, deficitul comercial a fost de 8,9 miliarde euro.  În primele nouă luni din 2018, importurile au fost 60,8 miliarde euro, cu 9,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 50,85 miliarde euro, un avans de 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, deficitul comercial a ajuns la 9,95 miliarde euro după primele nouă luni, cu 11,8% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În luna septembrie, exporturile au însumat 5,84 miliarde euro, iar importurile au fost 6,81 miliarde euro, rezultând un deficit de 970 milioane de euro.

Faţă de luna septembrie 2017, exporturile din septembrie 2018 au crescut cu 5,1%, iar importurile au crescut cu 3,4%.

În perioada ianuarie-septembrie, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,4% la export şi 37,9% la import) şi alte produse manufacturate (32,3% la export şi respectiv 30,7% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-septembrie a fost de 38,98 miliarde euro la expedieri şi de 45,47 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi şi 74,8% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-august a fost de 11,87 miliarde euro la exporturi şi de 15,33 miliarde euro la importuri, reprezentând 23,3% din total exporturi şi 25,2% din total importuri.

În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%. Deficitul comercial a crescut cu 30% faţă de 2016, la 12,96 miliarde euro.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani a murit, fata și-a pierdut un picior. La volan era un adolescent de 16 ani
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!