INS: Rata de ocupare a crescut cu 0,2 puncte procentuale în 2013, la 59,7%

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a crescut cu 0,2 puncte procentuale în 2013 faţă de anul anterior şi a ajuns la 59,7%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Iulian Tudor
17 apr. 2014, 08:20
INS: Rata de ocupare a crescut cu 0,2 puncte procentuale în 2013, la 59,7%

Ca şi în anii anteriori, valori mai ridicate au fost înregistrate pentru bărbaţi (66,8%, faţă de 52,6% pentru femei) şi pentru persoanele din mediul rural (60,7%, faţă de 58,9% în mediul urban).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) era de 23,5%, iar rata de ocupare a persoanelor vârstnice (55-64 ani) a fost de 41,5%.

Nivelul ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 63,9%, la o distanţă de 6,1 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În anul 2013, populaţia activă a României era de 9,977 milioane persoane, din care 9,247 milioane persoane ocupate şi 730.000 şomeri.

Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.302 la mie, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1.652 la mie, faţă de 1.020 la mie în cazul bărbaţilor), iar pentru mediul rural şi urban valorile au fost egale, de 1.302 la mie.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (81,7%). Pe măsură ce scade nivelul de educaţie, scade şi gradul de ocupare. Astfel, erau ocupate 62,9% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi numai 42,1% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie.

Salariaţii, în creştere faţă de anul precedent (+ 41.000 persoane), deţin în continuare cea mai mare pondere (67,8%) în totalul populaţiei ocupate. În anul 2013 lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 30,9% din populaţia ocupată.

Citeşte şi Producţia industrială a crescut cu 9,4%, în primele două luni din 2014

Distribuţia pe grupe de ocupaţii relevă faptul că lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit reprezentau 23,3% din totalul populaţiei ocupate. Ponderi însemnate în totalul populaţiei ocupate deţineau muncitorii calificaţi (15,4%), lucrătorii în domeniul serviciilor (13,6%) precum şi specialiştii în diverse domenii de activitate (13,1%).

Repartiţia populaţiei ocupate pe activităţi ale economiei naţionale arată că 28,5% din totalul persoanelor ocupate erau concentrate în sectorul agricol, 28,6% în industrie şi construcţii, iar 42,9% în servicii. În activităţile neagricole erau ocupate 6613 mii persoane, ponderi semnificative în rândul acestora fiind deţinute de cele care îşi desfăşurau activitatea în industria prelucrătoare (25,5%), comerţ (18,3%) şi construcţii (10,5%).

Comparativ cu anul 2012, a scăzut semnificativ numărul persoanelor care şi-au desfăşurat activitatea în agricultură, silvicultură şi pescuit (-48 mii persoane), dar şi al celor care au lucrat în învăţământ (-22 mii persoane), în intermedieri financiare şi asigurări (-13 mii persoane) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termica şi administraţie publică şi apărare (ambele activităţi cu -11 mii persoane fiecare). A crescut însă numărul populaţiei ocupate în transport şi depozitare (+27 mii persoane), în activităţi de servicii administrative (+23 mii persoane) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+12 mii persoane).

În anul 2013, durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea principală a fost de 39 ore pe săptămână – 185.000 persoane au desfăşurat şi activităţi secundare, lucrând în medie 14,6 ore pe săptămână.

Din totalul persoanelor ocupate în anul 2013 au lucrat cu program parţial 918.000 persoane (9,9%).

Rata şomajului a fost în 2013 de 7,3%, în creştere faţă de anul precedent (7%). Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,3 puncte procentuale (7,9% pentru bărbaţi faţă de 6,6% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 3,6 puncte procentuale (8,9% pentru urban faţă de 5,3% pentru rural). Rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat (23,6%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut, pentru care rata şomajului a fost de 7,9%, respectiv 6,9%, mai mare comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (5,8%).

Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 3,4%. Incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 46,4%. Şomajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant în cazul femeilor (48,0% faţă de 45,3% în cazul bărbaţilor) şi în mediul urban (49,1% faţă de 40,8% în mediul rural).

Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 14,2%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tineretului de 59,9%.

Citeşte şi INS: Rata şomajului în România a fost de 7,2%, în februarie 2014

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
Românii scutiți de taxe și impozite. Cum profiți de facilități fiscale și te încadrezi la excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Tragedia care zguduie Vinerea mare. Un accident grav a luat vieți. Flăcările au mistuit totul
MediaFlux
Papa Francisc a schimbat ritualul de înmormântare înainte de deces! Și-a presimțit sfârșitul?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București