INS: România, creştere economică de 4,2% în primele 9 luni din 2018 – date provizorii

Creşterea economică înregistrată de România în primele nouă luni ale lui 2018 a fost de 4,2% pe seria brută şi de 4,3% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2017, iar faţă de trimestrul II al anului trecut, Produsul Intern Brut în trimestrul III a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului Naţional de Statistică, date vineri publicităţii.
Iulian Tudor
11 ian. 2019, 07:40
INS: România, creştere economică de 4,2% în primele 9 luni din 2018 - date provizorii

Raportat la acelaşi trimestru din 2017, PIB în trimestrul III din 2018 a înregistrat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2018, nefiind însă, înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 310 din 7 decembrie 2018”, precizează INS.

În trimestrul III 2018, în varianta provizorie (2), dinamica PIB s-a modificat cu +0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1). Volumul valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, modificări mai importante fiind înregistrate în: comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+0,6 puncte procentuale), de la 102,1% la 102,7%; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,3 puncte procentuale), de la 105,0% la 105,3%; activităţi de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,3 puncte procentuale), de la 100,4% la 100,7%.

Volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs la creşterea PIB s-au redus cu 1,1, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB în trimestrul III 2018, între cele două estimări, a înregistrat cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, de la +0,2% la +0,5%, ca urmare a majorării volumului său de la 101,5% la 103,8%”, menţionează INS.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2018 a fost de 240,93 miliarde de lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 1,9% faţă de trimestrul II 2018 şi cu 4,2% faţă de trimestrul III 2017.

PIB estimat pentru perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018 a fost de aproape 701 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 4,3% faţă de perioada similară din 2017.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2018 a fost de 265,57 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 4,4% faţă de trimestrul III 2017.

PIB estimat pentru primele nouă luni din 2018 a fost de 665,04 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 4,2% faţă de perioada similară din 2017.

„Seria brută a Produsului intern brut s-a revizuit pentru perioada 2007-2009 pentru a asigura coerenţa cu conturile sectorului ‘Administraţii publice’ şi cu Balanţa de Plăţi. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicării noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborată pentru a respecta cerinţele impuse de Regulamentului 2304/2016 referitor la modalităţile, structura, periodicitatea şi indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului. Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial pentru perioadele anterioare nu s-a modificat semnificativ ca urmare a revizuirii seriei brute şi a estimărilor pentru trimestrul III 2018 faţă de varianta provizorie (1), publicată în Comunicatul de presă nr. 310 din 7 decembrie 2018. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, explică INS.

Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects”, publicat miercuri de Banca Mondială (BM).

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1%, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Instituţia financiară internaţională estimează că în Europa şi Asia Centrală (ECA), regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut.

Excluzând Turcia, creşterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activităţii economice în ţări ca Bulgaria şi România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de preţul mai ridicat al ţiţeiului, apreciază BM.

În rândul ţărilor din Europa Centrală, ritmul expansiunii PIB-ului a încetinit în 2018. Slăbirea exporturilor şi lipsa forţei de muncă au afectat creşterea în Bulgaria, Croaţia şi România. În contrast, în pofida lipsei de angajaţi din Polonia, economia acestei ţări a accelerat uşor datorită nivelului solid al consumului şi a investiţiilor.

Politica fiscală din regiune a variat semnificativ, se arată în raportul publicat de Banca Mondială. Turcia s-a angajat să-şi înăsprească politica monetară pentru a reduce inflaţia şi a stopa deprecierea monedei. În România, reducerea impozitului pe venit şi majorarea salariilor în sectorul public au compensat o creştere a contribuţiilor sociale, care au înregistrat anul trecut primul excedent din 2012.

În majoritatea statelor din Europa şi Asia Centrală, politica monetară este stabilă sau relaxată. La finalul lui 2018, nouă ţări aveau ratele dobânzilor mai scăzute decât în urmă cu un an, în timp ce alte trei state au majorat dobânda de politică monetară: România, Ucraina şi Turcia.

În Europa Centrală, lipsa forţei de muncă şi majorarea preţului energiei au dus la creşterea inflaţiei, politica monetară rămânând stabilă în majoritatea ţărilor. O excepţie este România, unde cererea internă robustă a dus la depăşirea limitei superioare a intervalului ţintei de inflaţie, determinând înăsprirea politicii monetare, se arată în raportul „Global Economic Prospects”.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Dragoș Pătraru a dezvăluit care sunt legumele care scad riscul de cancer. Se găsesc la aproape orice magazin și diminuează șansele de îmbolnăvire
Capital.ro
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă
Spynews
Roxana Blagu, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai mare durere a ei! Vedeta nu poate de 11 ani să își vadă fiica: ”Nu avem niciun contact”
Evz.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Marele actor Lucian Iancu s-a stins din viață la 84 de ani! Când va fi înmormântat acesta
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Incendiu de vegetație uscată în Câineni, Vâlcea: Pompierii continuă lupta cu focul
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână