INS: Salariul net a crescut cu 1,1% în septembrie

Câștigul salarial mediu nominal net în luna septembrie a fost de 1.833 lei, în creștere cu 1,1%, respectiv 20 de lei, raportat la august, valorile cele mai mari înregistrându-se în domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale (5.895 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.075 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
Iulian Tudor
06 nov. 2015, 08:38
INS: Salariul net a crescut cu 1,1% în septembrie

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100,8% pentru luna septembrie 2015 față de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna august 2015, scrie Agerpres.

În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal brut, acesta s-a ridicat în septembrie la 2.541 lei, cu 1% mai mare decât în luna august 2015.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

În luna septembrie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna august 2015. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat atât acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru „Ziua petrolistului”) și a unor sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte.

Citeşte şi INS a revizuit în creştere uşoară la 3,8% estimarea privind avansul PIB în primul semestru

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost cu 23,3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, între 10,5% și 16,5% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, transporturi aeriene, între 3,5% și 7,0% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, alte activități industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost cu 9,1% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 7,4% în extracția minereurilor metalifere, între 2,5% și 4,5% în telecomunicații, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (cu 6,1%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administrația publică (cu 0,9%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a scăzut ușor în luna septembrie față de luna august 2015, cu 0,1%.

INS precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

„Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, explică INS.

Citeşte şi Salariu de 9.600 de dolari pe lună şi nimeni nu vrea acest job. Munca poate fi confundată cu PROSTITUŢIA

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători