INS: Salariul net a crescut cu 1,1% în septembrie

Câștigul salarial mediu nominal net în luna septembrie a fost de 1.833 lei, în creștere cu 1,1%, respectiv 20 de lei, raportat la august, valorile cele mai mari înregistrându-se în domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale (5.895 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.075 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
Iulian Tudor
06 nov. 2015, 08:38
INS: Salariul net a crescut cu 1,1% în septembrie

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100,8% pentru luna septembrie 2015 față de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna august 2015, scrie Agerpres.

În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal brut, acesta s-a ridicat în septembrie la 2.541 lei, cu 1% mai mare decât în luna august 2015.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

În luna septembrie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna august 2015. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat atât acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru „Ziua petrolistului”) și a unor sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte.

Citeşte şi INS a revizuit în creştere uşoară la 3,8% estimarea privind avansul PIB în primul semestru

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost cu 23,3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, între 10,5% și 16,5% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, transporturi aeriene, între 3,5% și 7,0% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, alte activități industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost cu 9,1% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 7,4% în extracția minereurilor metalifere, între 2,5% și 4,5% în telecomunicații, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (cu 6,1%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administrația publică (cu 0,9%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a scăzut ușor în luna septembrie față de luna august 2015, cu 0,1%.

INS precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

„Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, explică INS.

Citeşte şi Salariu de 9.600 de dolari pe lună şi nimeni nu vrea acest job. Munca poate fi confundată cu PROSTITUŢIA

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație