Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi. La începutul lunii martie, această alianţă înregistra 40,4% dintre opţiunile de vot.
Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de PNL, care ar fi votat de 16,9% dintre respondenţi (17,6% în martie).
PNL este urmat de PDL care înregistrează o scădere în ceea ce priveşte intenţia de vot de la 13,7% în martie la 11,3% la măsurătoarea din luna mai.
Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, arată sondajul, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie).
Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică cu 5,1% (4,7% în luna martie).
Partidul Poporului – Dan Diaconescu ar fi votat de 3,8% dintre cei care exprimă o opţiune (4,1% în martie), urmat de PRM cu 2,8% (2,7% în martie) şi PNŢCD cu 1,3% (1,7% în luna martie).
Candidatul independent Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% dintre respondenţi, în timp ce 0,5% ar vota aţi candidaţi independenţi. De asemenea, 1% ar vota un alte partide decât cele incluse în lista predefinită de opţiuni.
Conform sondajului, 21,1% dintre cetăţenii cu drept de vot nu s-au hotărât cu cine să voteze la europarlamentare. În plus, 10,9% declară ferm că nu merg la vot, în timp ce 3% nu ştiu sau nu răspund.
Chestionaţi în legătură cu prezenţa la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% dintre români au răspuns că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. În schimb, 9,7% dintre cei chestionaţi spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. La această întrebare, 2,5% au indicat răspunsul ‘nu ştiu’ sau nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-7 mai. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 78 de localităţi (oraşe mari, medii şi mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.