UPDATE: Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Ioana Mihaela Neacşu, le recomandă părinţilor să nu amâne înscrierea copiilor la grădiniţă, pentru că altfel există riscul ca unitatea vizată să nu mai aibă locuri disponibile.
Ea a amintit că prima etapă de înscriere a copiilor la grădiniţă a început luni şi se va derula până pe 8 iunie, iar a doua etapă este programată în perioada 25 iunie – 20 iulie.
„Doresc să recomand cu căldură părinţilor să nu amâne înscrierea copiilor pentru luna august, fiindcă noi vom avea o a doua etapă de înscrieri, care începe pe 25 iunie până pe 20 iulie, după care în 30 iulie până în 31 august avem etapa de ajustări, astfel încât copiii care au rămas neînscrişi în urma acestor prime două etape să poată fi înscrişi pe locurile disponibile”, a precizat Neacşu.
Potrivit inspectorului şcolar, locurile nu pot fi suplimentate decât până la un anumit nivel, cu acordul cadrului didactic.
„Dacă e nevoie, pentru a asigura cuprinderea tuturor copiilor, (…) asigur pe toţi cetăţenii că vom face eforturi astfel încât să suplimentăm numărul de locuri. În general, şi anul trecut, am reuşit şi am cuprins toate solicitările pe care le-am avut. (…) Noi am acoperit cu cifra de şcolarizare propusă, problema este cum va fi dispersia în teritoriu, fiindcă pot fi foarte multe solicitări la o unitate, mai puţine la altă unitate şi atunci eu mi-aş dori ca fiecare părinte să-şi ducă copilul la grădiniţa de lângă casă”, a explicat Neacşu.
Potrivit acesteia, pentru anul şcolar viitor, la nivelul Capitalei, s-a stabilit un număr de 1.550 de grupe de preşcolari în învăţământul de stat, adică peste 36.000 de locuri.
„La acest moment, s-a încheiat etapa de reînscriere atât în învăţământul de masă, cât şi cel particular. Am depăşit cifra de 26.000 de reînscrişi”, a menţionat Ioana Mihaela Neacşu.
Ea a subliniat că nu vor fi acceptate liste de preînscriere în afara calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. „Sper să nu existe aceste situaţii, fiindcă ne dorim ca toţi copiii în mod echitabil să-şi găsească un loc în sistemul educaţional bucureştean”, a completat Neacşu.
Inspectorul şcolar le-a atras atenţia părinţilor care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţe particulare să se asigure că acestea fac parte din reţeaua şcolară aprobată. „Au mai fost situaţii în care părinţii au înscris copiii la unităţi care nu sunt în reţeaua şcolară a municipiului Bucureşti şi în această situaţie noi, Inspectoratul Şcolar, nu avem competenţa de intervenţie pentru a rezolva problemele ce pot apărea ulterior”, a indicat Ioana Mihaela Neacşu.
Ea a făcut precizări cu ocazia participării la inaugurarea unei clădiri multifuncţionale cu laboratoare design vestimentar şi multimedia în curtea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Înscrierea copiilor la grădiniţă a început luni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Orarul înscrierilor a fost stabilit de conducerea fiecărei unităţi de învăţământ. El trebuie afişat la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică.
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice.
Conform MEN, criteriile generale de departajare sunt: existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi); existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/ a unei surori înmatriculat/ înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă; existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.
Criteriile specifice de departajare, elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 18 mai nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri, precizează MEN.
Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/ validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.