Cea mai mare nedumerire a părinţilor este legată de modul în care s-a făcut rartizarea copiilor în şcoli. În unele cazuri, anumite adrese apar înscrise la două şcoli diferite, însă în altele, copiii nu sunt arondaţi nicăieri.
Reprezentanţii inspectoratul şcolar i-au sfătuit pe părinţi să facă plângeri.
„Toate sesizările vor fi discutate punctual, analizate, ţinând cont în primul rând de interesul copilului”, a declarat la România TV Cristian Alexandrescu, inspestor şcolar al Capitalei.
Disperaţi, unii părinţi şi-au făcut mutaţie ca să îşi poată duce copilul la şcoala dorită. Autorităţile i-au asigurat că nu e cazul. Cât despre metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare, Ministrul Educaţiei susţine că nu trebuie modificată.
Programa şcolară şi mobilierul din clase sunt alte necunoscute, nelămurite încă de oficiali.
„Suntem în plin proces de achiziţie. Dacă vă spun cât costă, firmele vor veni la licitaţie cu acel preţ aşa că daţi-mi voie să ţin asta în secret”, a declarat ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Autorităţile promit că până în 5 martie, când încep înscrierile, vor avea soluţii pentru toate problemele. Între timp, părinţii au dat în judecată Ministerul Educaţiei cerând suspendarea şi anularea ordinului prin care s-a aprobat metodologia pentru clasa pregătitoare.
În ciuda calmului afişat de reprezentaţii Ministerului Educaţiei, în şcoli e haos. Clasa zero i-a zăpăcit pe profesori, care spun că mulţi copii vor rămâne pe dinafară. Nu se ştie nici măcar dacă la orele clasei pregătitoare vor intra educatori sau profesori.
Reporterii România TV au mers la şcoala generală nr. 30 din cartierul Tei. Au cerut la secretariat detalii despre înscrierea unui copil în clasa zero, dar nimeni nu ştie exact cum vor decurge lucrurile.
La fel este situaţia şi la şcoala generală nr. 178, din cartierul Pajura.
Copiii trebuie recenzaţi, altfel nu pot fi înscrişi. Cadrele didactice şi funcţionarele din şcoli sunt revoltate de chinul la care sunt supuse. Unele recunosc chiar că datele pe care le raportează Inspectoratului Şcolar sunt cât se poate de aproximative.
La şcoala generală nr. 183, din Chitila, se spune lucrurilor pe nume: „Ne-a cam bulversat pe toţi! Nu ştie fiecare care-i situaţia, nu au plan de învăţământ, nu au spaţiu, nu au locuri, nu sunt pregătiţi. Copilul trebuie să doarmă, să mănânce. Nimeni nu ştie ce curpinde planul de învăţământ. Nici profesorii nu sunt mulţumiţi, dar pe ei nu-i întreabă nimeni”.