„În măsura în care elevii majori sau părinţii/reprezentanţi legali ai elevilor minori doresc să opteze pentru participarea la ora de Religie după data de 6 martie, precizăm că acest lucru este posibil, în conformitate cu prevederile legale ce statuează exercitarea acestui drept„, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Educaţiei.
CITEŞTE ŞI: Ce se întâmpla cu elevii care NU OPTEAZĂ pentru ORA DE RELIGIE
Unul dintre motivele pentru care Ministerul Educaţiei a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor de a studia disciplina Religie este şi faptul că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, „dată începând de la care prevederea declarată neconstituţională îşi încetează efectele juridice”.
Un alt motiv este că, în ceea ce priveşte anul şcolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor opţionale se face în această perioadă. „În baza caracterului opţional al participării la studiul disciplinei Religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru această disciplină şi a obligaţiei MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, opţiunile pentru participarea la orele de Religie din anul şcolar viitor trebuiau făcute în această perioadă„, au precizat oficialii Ministerului Educaţiei.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei până vineri, la ora 18.00, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75 la sută din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili să ia parte la ora de Religie, fiind exceptaţi cei din grădiniţe, şcoala postliceală, dar şi formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă. La nivel naţional, în învăţământul preuniversitar sunt peste trei milioane de elevi.
CITEŞTE ŞI: Ce spune Biserica Catolică despre orele de Religie care au devenit opţionale