Insecta înfricoșătoare pe care nu trebuie să o omori niciodată! Se spune că este prietena locuinței tale

Tot mai multe persoană se confruntă cu problema de a-și împărți casa cu gândaci, furnici, și miriapod de casă. Într-un apartament, motivele apariției unei insecte de acest tip nu diferă de motivele apariției într-o casă sau pivniță.
Filip Stan
28 iun. 2024, 14:01
Insecta înfricoșătoare pe care nu trebuie să o omori niciodată! Se spune că este prietena locuinței tale

Tot mai multe persoană se confruntă cu problema de a-și împărți casa cu gândaci, furnici, și miriapod de casă. Într-un apartament, motivele apariției unei insecte de acest tip nu diferă de motivele apariției într-o casă sau pivniță.

Se pare că acesta nu este un inamic atât de dăunător ca, de exemplu, gândacii.

Citește și Insecta periculoasă care terorizează România. Oamenii sunt disperați: „Ne intră în case, ne mușcă, faceți ceva!”

La prima vedere, poate părea înfricoșătoare, dar de fapt această insectă este total inofensivă pentru oameni. Mai mult, meniul ei este alcătuit din insecte dăunătoare, ceea ce o face un adevărat agent natural de dezinsecție.

Insecta cunoscută sub numele științific de Scutigera coleoptrata, în limbajul comun ”omida de casă”, este o insectă benefică și foarte interesantă, care trăiește în multe locuințe din întreaga lume.

Miriapodul de casă, o insectă prietenoasă

Dacă nu știai, această insectă joacă un rol important în ecosistemul din jurul casei și se dovedește a fi un aliat important împotriva dăunătorilor.

Cu aspectul său unic, această insectă este ușor de recunoscut. Corpul său lung și aplatizat este înzestrat cu numeroase perechi de picioare, ceea ce o face să pară o creatură din altă lume.

Chiar și așa, aspectul ei neobișnuit ascunde o serie de calități benefice pentru casă, curte, și mediul înconjurător în general.

Ne scapă de insecte dăunătoare

Una dintre cele mai valoroase caracteristici ale acestei insecte este abilitatea sa de a vâna și se hrăni cu alte insecte și nevertebrate care ar putea fi considerate dăunătoare. Aceasta include gândacii, furnicile, păianjenii și alte specii de insecte mai mici.

Fiind o vânătoare agilă și rapidă, omida de casă poate ajunge în locuri greu accesibile și poate reduce populația acestor dăunători în mod eficient.

Nu atacă oamenii

Cu toate că are o siluetă impresionantă, Scutigera coleoptrata este inofensivă pentru oameni. Nu are niciun fel de venin sau părți speciale adaptate pentru a pune în pericol integritatea noastră. Noi, oamenii, pur și simplu nu ne aflăm pe ”meniul” ei.

Mai mult, este cunoscută ca fiind o insectă „timidă” și care evită contactul direct cu oamenii. Atunci când se simte amenințată, aceasta își va folosi picioarele lungi și rapide pentru a scăpa cât mai repede posibil, conform Animăluțe.com.

Nu dăunează alimentelor, hainelor sau structurii casei

Un alt aspect interesant al acestei insecte este faptul că este un organism complet natural, care nu secretă substanțe dăunătoare pentru a-și realiza activitatea de dezinsecție. Într-o epocă în care tot mai mulți oameni caută soluții ecologice și sustenabile, Scutigera coleoptrata oferă o alternativă naturală și eficientă în lupta împotriva insectelor dăunătoare.

Prin capacitatea sa de a se hrăni cu agenți dăunători, această insectă ajută la menținerea unui mediu curat și sigur în jurul casei noastre.

De aceea, specialiștii ne sfătuiesc ca, atunci când ne întâlnim cu omida de casă, să nu apucăm primul obiect contondent la îndemână și să dăm în ea.

Te-ar putea interesa și Ambasadorul României în Mexic, despre consumul de insecte: ”Mânânc greieri regulat. Nu greierii îngrijorează, ci creierii”

În schimb, putem să o punem pe o bucată de carton sau ce putem improviza pe moment pentru a o transporta undeva în afara casei, unde își va face „datoria” de agent natural de dezinsecție.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Capital.ro
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
O nouă lovitură pentru românii cu credite! Ce se va întâmpla cu IRCC în următoarele luni?
Adevarul
Țara care ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ultimele zile din viața actriței Ileana Stana Ionescu. Ce tristețe
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual perla din inima României
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
Statul plătește 719 lei de persoană. Se schimbă legea. Banii se aprobă în 5 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
substantial.ro
Uraganul Beryl, primul uragan din sezon, amenință insulele din sud-estul Caraibelor
MediaFlux
LEGE NOUĂ pentru posesorii de CÂINI și PISICI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?