Înșelătoria cu apeluri pierdute. Lista numerelor de telefon la care să nu răspundeți niciodată

Printre români circulă un nou tip de înșelătorie prin intermediul rețelelor de telefonie mobile. Atacatorii cibernetici au recurs la apeluri telefonice tip spam prin care încearcă să obțină încrederea şi banii oamenilor vulnerabili.
Irina Dumitrescu
09 oct. 2023, 22:07
Înșelătoria cu apeluri pierdute. Lista numerelor de telefon la care să nu răspundeți niciodată

Înșelătoria cu apeluri pierdute. Schema apelului pierdut este o nouă metodă prin care se pot fura datele românilor. Atacatorii recurg la această schemă pentru a face foarte ușor rost de bani. Potrivit specialiștilor, aceasta este noua favorită a atacatorilor cibernetici. În spatele acestei scheme se află unul dintre cele mai eficiente trucuri de înșelătorie practicată la nivel global şi de ceva timp şi în România.

Înșelătoria cu apeluri pierdute. Ce presupune noua schemă a atacatorilor cibernetici

Citește și: Cum afli dacă telefonul tău este urmărit. Codurile secrete care îţi arată dacă apelurile şi mesajele tale sunt redirecţionate

Înșelătoria apelurilor pierdute presupune un apel care se încheie în câteva secunde, înainte să apucăm să spunem un cuvânt. În acest fel, în lista de apeluri va apărea un număr necunoscut şi cel mai probabil vom avea un impuls să sunăm înapoi pentru a vedea despre ce este vorba. Specialiștii recomandă să nu facem asta sub nicio formă, deoarece întocmai acesta este principiul fundamental al acestei înșelătorii: să apelăm acel număr necunoscut astfel încât să ne putem expune datele.

La o scurtă analiză veţi putea observa că prefixul după care sunteți sunat este de obicei unul străin. Potrivit victimelor acestor înșelătorii, în momentul în care au sunat înapoi au observat că au fost taxați suplimentar pentru apel. Şi de aici provin banii pe care îi fac aceşti escroci care primesc un procent din aceste taxe, mai ales dacă victima rămâne în apel mai mult timp.

Există niște semnalmente pe care trebuie să le urmărim și la care să avem grijă. Un prim indiciu suspicios ar fi prefixul numărului de la care primim apelul. Specialiștii recomandă evitarea următoarelor prefixe telefonice: 355 (Albania), 225 (Coasta de Fildeș), 233 (Ghana), 234 (Nigeria) și
260 (Zambia).

Citește și: Cum ești spionat de telefon, laptop și televizor. Dispozitivele te pot înregistra fără voia ta

Atacatorii cibernetici îşi actualizează constant bazele de date, aşa că pe lângă aceste prefixe, care sunt cele mai utilizate în acest moment, pot apărea şi altele.

Dacă telefonul face zgomote ciudate în timpul unei conversaţii, îşi pierde puterea bateriei rapid, se supraîncălzeşte sau în mod neaşteptat reporneşte, poate fi un semn indicator că este ascultat!

Mulți sunt îngrijorați că aceste sunete ciudate ar putea însemna faptul că cineva le ascultă telefonul. Ar putea fi posibil, însă înainte să ne îngrijorăm, trebuie să luăm în calcul că este foarte posibil ca aceste sunete să vină și din alte surse, cum ar fi o conexiune instabilă a rețelei de telefonie, deci nu neapărat de la o altă persoană care ne ascultă telefonul.

 

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau la casă! Amendă de 5.000 de lei sau închisoare de la 1 la 5 ani. Este ilegal
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Prima înregistrare audio din istoria. A cui era vocea
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noi reguli pentru anvelope. Devine obligatoriu începând cu 15 Aprilie. Se dau amenzi usturătoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”