Combaterea poluării a devenit o problemă de interes tot mai mare la nivel mondial în ultimii ani. Marile lanțuri de supermarketuri se implică tot mai mult în procesul reciclării și în țara noastră. Totuși, campaniile împotriva poluării inițiate de retaileri sunt aspru criticate.
Marile lanțuri de supermarketuri din țara noastră promovează tot mai mult lupta împotriva poluării, centrele de reciclat fiind un exemplu în acest sens.
Acest subiect a fost discutat recent de sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu în cadrul podcastului „Nod în Papură”.
Cu această ocazie, sociologul Alfred Bulai a subliniat că spre exemplu China, care este cel mai mare poluator la nivel mondial, nu intenționează să intre în tabăra statelor care și-au propus să combată poluarea.
Principalul motiv este strict financiar, având în vedere că tehnologiile non-poluate sunt scumpe.
Pe fondul freneziei create în jurul reciclării din țara noastră, Alfred Bulai a făcut o comparație cu perioada comunistă, atunci când pet-urile erau mai bine plătite la reciclare, și anume valoarea era de 2 lei față de 0,5 bani cât este în prezent.
Atât sociologul Alfred Bulai cât și jurnalistul Val Vâlcu au subliniat că problema cu schimbările climatice și poluarea este una cât se poate de reală.
Totuși, în jurul acestei probleme s-a strâns multă ideologie și ipocrizie. Mai mult, Vali Vâlcu a lansat critici dure la adresa marilor retaileri prezenți în țara noastră care nu fac lucruri concrete pentru combaterea poluării.
„Eu nu cred că ipocrizia politicienilor depășește ipocrizia companiilor. Vă dau un exemplu, anunț de la Carrefour: „Carrefour se preocupă de ecologie”. S-au dus la o școală generală unde i-au învățat pe elevi să recicleze, să fie prietenoși cu mediul, au făcut proiecte să fie sustenabil totul.
Când tu ai pus gheara în mijlocul Bucureștiului pe un teren uriaș de sute de hectare, cum nu o să se întâmple niciodată la Paris sau la Londra, ai turnat betoane peste tot dar nu ai bunul simț să așezi o copertină, o prelată deasupra parcării, pentru că așa se produce de două ori mai mult dioxid de carbon, ca să nu mai spun de folosirea spațiului pentru a-l acoperi cu perdele verzi, plante, copaci, sau chiar și panouri fotovoltaice”, a spus Val Vâlcu.