INSP avertizează: Ce trebuie să ştie toţi românii care călătoresc în zone cunoscute pentru transmiterea virusului Zika

Persoanele care călătoresc în ţări cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV) ar trebui să folosească măsuri de protecţie personală bazate pe protecţia împotriva înţepăturii de ţânţari, atât în incinte, cât şi în exterior, de la răsăritul soarelui până la apus când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Filip Stan
08 feb. 2016, 07:54
INSP avertizează: Ce trebuie să ştie toţi românii care călătoresc în zone cunoscute pentru transmiterea virusului Zika

Cei care călătoresc în ţările cu virus Zika sunt sfătuiți să poarte pantaloni lungi și bluze/ cămăşi cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a țânțarului vector, perioada de repaus/ somn să fie în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu mijloace de protecție mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru țânțari, chiar și în timpul zilei.

Totodată, femeile care doresc să rămână însărcinate în perioada următoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoțite de copii mici ar trebui să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicină de călătorie înainte de a pleca în deplasări pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor și alte măsuri preventive.

Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să specifice că au călătorit recent în acea zonă.

Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika ar trebui să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încât să fie evaluate și monitorizate corespunzător.

Infecția cu virus Zika este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisă prin intermediul țânțarilor, îndeosebi Aedes aegypti.

Perioada de incubație variază între 3 și 12 zile după înțepătura unui țânțar infectat, majoritatea infecțiilor fiind asimptomatice (60 — 80%).

Simptomele bolii sunt de obicei ușoare, cu caracter autolimitant în 4—7 zile, fără complicații severe sau decese asociate și cu o rată scăzută de spitalizare. Principalele simptome sunt erupția maculară sau papulară, febră, artralgii, conjunctivită nonpurulentă/ hiperemie conjunctivală, mialgie și cefalee. Erupția maculo-papulară de multe ori apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul.

Mai puțin frecvent întâlnite sunt durerile retro-orbitare și semnele gastro-intestinale.

„Nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecției ZIKV. Prin urmare, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înțepăturile de țânțar. Există dovezi despre posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în faza viremică; de asemenea este posibilă transmiterea pe cale sexuală sau prin sânge și produse de sânge”, precizează sursa citată.

Asocierea cu sindromul Guillain-Barré și alte complicații auto-imune neurologice, precum și microcefalia fetală sau neo-natală din mame eventual expuse la ZIKV în primele două trimestre ale sarcinii au fost notificate pe parcursul celor mai recente focare de boala Zika (Polinezia Franceză și Brazilia). Este nevoie însă de dovezi suplimentare pentru a stabili o legătură de cauzalitate între aceste deficiențe neurologice/ de neuro-dezvoltare și infecții cu ZIKV.

Lista țărilor afectate în ultimele luni este disponibilă prin accesarea link-ului următor: http://ecdc.europa.eu

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?