Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, că au fost confirmate până în prezent 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7, după 499 de secvenţieri. Anterior, Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţase că, până în 21 februarie, fuseseră confirmate 136 de cazuri, numărul de secvenţieri fiind acelaşi.
”Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7”, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii.
Sursa citată a precizat că cazurile confirmate provin din Bucureşti (92 de cazuri), judeţul Timiş (11 cazuri), judeţul Cluj (9 cazuri), judeţul Ilfov (6 cazuri), judeţul Suceava (8 cazuri), judeţul Botoşani (5 cazuri), judeţul Vâlcea (4 cazuri), judeţul Galaţi (4 cazuri), judeţul Caraş-Severin (2 cazuri), judeţul Argeş (2 cazuri), judeţul Gorj (2 cazuri), judeţul Covasna (9 cazuri) şi din judeţele Giurgiu, Constanţa, Mureş, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor şi Dolj (câte 1 caz).
Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvenţieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Anterior, INSP a prezentat o analiză a celor 136 de cazuri confirmate până în 21 februarie, precizând acelaşi număr de secvenţieri, respectiv 499.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că tulpina britanică de coronavirus circulă deja în jumătate din județele țării și „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.
„Varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se arată în raportul INSP.
Ministerul Sănătății a anunţat că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 136 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7.
Cazurile confirmate provin din București (80 de cazuri), județul Timiș (11 cazuri), județul Cluj (9 cazuri), județul Ilfov (5 cazuri), județul Suceava (5 cazuri), județul Botoșani (4 cazuri), județul Vâlcea (4 cazuri), județul Galați (2 cazuri), județul Caraș-Severin (2 cazuri), județul Argeș (2 cazuri), județul Gorj (2 cazuri) și din județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Covasna, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila și Bihor (câte 1 caz).
Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Raed Arafat atrage atenţia! România se pregătește de valul trei al pandemiei de COVID
Raed Arafat atrage atenţia asupra apariţiei unui nou val al pandemiei de coronavirus în România. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că autorităţile române încearcă să evite cât poate acest fenomen. Întrebat dacă este posibil un nou lockdown, Raed Arafat a spus că exclude acest lucru în prezent.
”Pregătirea noastră este prin prevenirea de a apărea acest val. Adică respectarea regulilor, respectarea măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment. Și vedem că e greu, că lumea este clar că s-a săturat.
În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună, măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou, și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare, până avem un număr adecvat, suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut Israelul.
Deci, la acest moment, ne pregătim în sensul în care secțiile de Terapie Intensivă să continue să existe pentru a prelua pacienții respectivi. Suntem acum sub vârful de prin noiembrie când aveam peste 1,300 de pacienți în Terapie Intensivă, acum suntem la peste 900. Și aici, totuși, nu este puțin. Este destul de important numărul. Este important să păstrăm presiunea pe sectorul sanitar sub control.
Există unele schițe care schițează creșteri, dar controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase, care să alerteze. Și există alte cifre care arată o staționare, un platou. Așa ca urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități, în Maramureș, în Timiș, deci am avut mai multe localități care au fost carantinate, dar localități mici”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.