UPDATE: Inspecția Judiciară reacționează la declarațiile șefei ÎCCJ, Cristina Tarcea, care a precizat că i s-ar fi părut deontologic să fie informată de acțiunea disciplinară și apoi să apară în presă, și arată că toate comunicatele IJ sunt emise atunci când e sesizată și secția de la CSM competentă.
„Comunicatele privind acțiunile disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară se emit conform Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass media la momentul sesizării secției competente. Această a fost practică constantă a Inspecției Judiciare în materia comunicării publice. Nu este o cutumă, este o prevedere expresă. Conform prevederilor ghidului aprobat aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – art. 48 indice 2 (1) Comunicarea din oficiu a informaţiilor de către Inspecţia Judiciară se poate realiza doar la momentul sesizării secţiei corespunzătoare a Consiliului cu judecarea acţiunii disciplinare. (2) Aspectele comunicate din oficiu, potrivit alin. (1), pot viza doar faptul exercitării acţiunii disciplinare, textul legal în care se încadrează fapta pentru care se exercită acţiunea disciplinară şi o prezentare sintetică a acestei fapte”, a precizat Alin Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare,
UPDATE: Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la acțiunea disciplinară demarată de Inspecția Judiciară, că i s-ar fi părut deontologic să fie anunțată întâi și apoi să afle din presă.
Reacția președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) vine după ce Inspecția Judiciară a anunțat, miercuri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu și pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
Potrivit unui comunicat al IJ, în privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reținut că preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018.
Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză.
În cazul în care Secţia pentru judecători a CSM va decide ca Tarcea să fie sancţionată, chiar şi cu un avertisment, aceasta îşi va pierde funcţia de preşedinte al ÎCCJ.