Controlul vizează eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor și va începe pe 16 martie, urmând să se deruleze timp de două săptămâni.
Verificarea va fi efectuată de șase inspectori la DIICOT Central și doi la Suceava.
„Prin ordinul inspectorului şef, s-a dispus efectuarea, în perioada 16 martie – 27 martie, a unui control vizând eficienţa managerială şi indeplinirea atribuţiilor de serviciu la DIICOT structura centrală şi la DIICOT structura teritorială Suceava. Acest control vizează întreaga activitatea managerială pe anii 2013 şi 2014 şi se are in vedere intreaga activitate desfăsurată in structura centrala si structura teritorială Suceava”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.
Aceasta a precizat că verificările se înscriu în planul controalelor de fond pe care le desfășoară în mod constant IJ.
Purtătorul de cuvânt a explicat că demersul IJ nu are legătură cu evenimentele din ultima vreme de la DIICOT, arătând că structura centrală nu a mai fost verificată de mult timp, respectiv 2006.
„În funcție de neregulile care vor fi găsite se poate dispune revocarea celor care mai sunt în funcție și se pot formula propuneri pentru îmbunătățirea activității. (…) Nu am putut face un control la toate structurile teritoriale pentru că numărul inspectorilor judiciari nu permite așa ceva„, a arătat Manea.
Ea a explicat că după 27 martie se va finaliza controlul, iar ulterior, în termen de 30 de zile se va întocmi Raportul care va fi transmis Secției pentru procurori a CSM.
Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.
După ce a fost arestata in Dosarul retrocedărilor ilegale, în noiembrie 2014, Alina Bica şi-a dat demisia de la şefia DIICOT, dar si din functia de magistrat.
În decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată de DNA, alături de mai multe persoane care erau în componenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Fosta şefă DIICOT este acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.