Inspectorii judiciari au stabilit că declaraţiile europarlamentarului Monica Macovei referitoare la exercitarea unor presiuni de către procurorul general şi soţia acestuia asupra procurorului care instrumentează dosarul Lukoil pentru a ridica măsura asiguratorie a sechestrului luată în această cauză ar fi de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar, fiind subminată încrederea publică în imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, scrie Agerpres.
„Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuşi sau alte bunuri. Familia Niţu lucrează împotriva justiţiei, lucrează cu politicul. Soţia sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e şefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin şi este trădare naţională”, este afirmaţia făcută de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari să întocmească acest raport.
În legătură cu acelaşi dosar, Inspecţia Judiciară a mai efectuat un raport, cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta, care spunea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.
Inspectorii judiciari au constatat că independenţa sistemului judiciar nu a fost afectată de declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta referitor la dosarul Lukoil.
În 9 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la apărarea independenţei justiţiei în legătură cu afirmaţiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil şi ale preşedintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.