DOSAR COLECTIV. Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi cele două angajate din primăria de sector, arestaţi sâmbătă, au fost puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis contestaţiile. Decizia, care este definitivă, a fost luată de judecătorul Luchian Constantin Constantinescu.
CITEŞTE ŞI Cristian Popescu Piedone a fost ELIBERAT din arestul preventiv UPDATE VIDEO
DOSAR COLECTIV. Verificările IJ vor viza atât activitatea judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel București, cât și a procurorului de ședință din acest caz.
Sesizarea din oficiu a IJ vine ca urmare a relatărilor din mass-media cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel București a instrumentat și soluționat miercuri cauza având ca obiect măsuri preventive în dosarul ”Colectiv”.
Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcția de inspecție judiciară pentru judecători și Direcția de inspecție judiciară pentru procurori.
„Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispozițiile art. 45 alin. 2, 3 și 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, și ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecție de către Inspecția Judiciară. Menționăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competența Inspecției Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) și (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârșirii de către magistrați a unei abateri disciplinare și de a se pronunța după caz, în funcție de rezultatul verificărilor”, se arată într-un comunicat al IJ.
Cine este Luchian Constantin Constantinescu
Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu este colegul de complet al Vioricăi Costiniu, spun surse judiciare.
În 12 noiembrie 2012, acest complet a dispus pedepsele în dosarul transferurilor de jucători. Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.
În urma rejudecării, tot la CAB, toţi inculpaţii au primit pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali, la câte şase ani şi patru luni, Victor Becali, la patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos, la trei ani şi opt luni, Mihai Stoica, la trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu, la câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună şi zece zile.
În 5 decembrie 2012, judecătorul Luchian Constantinescu a făcut parte din completul care a dispus arestarea lui Cristian Cioacă în dosarul dispariţiei Elodiei Ghinescu.
Curtea de Apel București a decis miercuri definitiv eliberarea din arest a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone și a celor două funcționare din Primăria sectorului 4 — Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu.
Curtea de Apel București a admis contestațiile formulate de cei trei la decizia de arestare din 7
noiembrie luată de Tribunalul București, respingând, ca nefondată, propunerea DNA de arestare a celor trei.
Potrivit DNA, în calitate de primar, Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, constând în încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis acordul de funcționare 3909/14.01.2015 și autorizația de funcționare 369/14.01.2015 necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București.
Prin aceasta, Piedone a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei, în urma cărora reprezentanții SC Colectiv Club, care au putut desfășura activități de alimentație publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.
Procurorii susțin că, pentru a autoriza funcționarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerințele legale necesare avizării.
În același timp, cele două funcționare din Primărie, Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat.
În cadrul procesului de săptămâna trecută de la Tribunalul București, Piedone le-a cerut judecătorilor să nu fie arestat, deoarece are probleme cu sănătatea (afecțiuni cardiace).
De asemenea, avocații au susținut că fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizația de funcționare în cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificării documentației ar aparține subordonaților săi.