Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM în privinţa unor declaraţii ale lui Tăriceanu. Reacţia preşedintelui Senatului

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă, după ce CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile sale pe tema sentinţei definitive în dosarul Referendumului, că nu aşteaptă din partea acestei instituţii ''cuvenitul respect pentru dreptul constituţional la liberă exprimare''.
Iulian Tudor
26 apr. 2016, 18:01
Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM în privinţa unor declaraţii ale lui Tăriceanu. Reacţia preşedintelui Senatului

„Este dreptul CSM să iniţieze o asemenea procedură, aşa cum este dreptul meu constituţional, în calitate de parlamentar, la liberă exprimare prin declaraţii politice publice.Nu este pentru prima dată când mă văd obligat să reamintesc CSM că, dacă simplii cetăţeni au dreptul să-şi exprime liber nemulţumirile faţă de unele decizii ale autorităţilor, parlamentarii, în numele alegătorilor, au chiar obligaţia să examineze critic activitatea oricărei autorităţi, inclusiv a celor ce ţin de autoritatea judecătorească”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu printr-un comunicat de presă, după ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele Senatului în cadrul a două emisiuni televizate şi pe contul său de Facebook în legătură cu sentinţa definitvă dispusă de instanţa supremă în dosarul Referendumului.

El reaminteşte că a semnat comunicatul de presă dat publicităţii pe 22 aprilie, imediat după publicarea deciziei ÎCCJ, în calitate de copreşedinte ALDE şi nu în calitate de preşedinte al Senatului, aşa cum în mod eronat a reclamat CSM.

„În acelaşi comunicat am subliniat chiar de la început: «Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanţe judecătoreşti, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în acelaşi timp, avem dreptul şi chiar obligaţia să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democraţiei şi a pluripartidismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil şi notoriu». Având în vedere practica anterioară a Inspecţiei Judiciare în astfel de cazuri, nu aştept de la această instituţie cuvenitul respect pentru dreptul constituţional la liberă exprimare şi pentru imunitatea conferită de Constituţie tuturor parlamentarilor pentru declaraţiile lor politice. O spun cu regret: CSM, în actuala componenţă, s-a îndepărtat complet de la rolul şi atribuţiile sale constituţionale şi legale din momentul în care o serie de membri ai săi au păşit pe tărâmul acţiunii politice, al discursului partizan şi al ignorării unor prevederi constituţionale”, susţine Tăriceanu.

El detaliază şi ceea ce consideră a fi probe în sprijinul afirmaţiilor sale. „De ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru scurgerile de informaţii confidenţiale către presă din dosare selectate cu grijă de unii procurori; de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru dosarele ţinute abuziv în nelucrare ani de zile de DNA şi scoase la lumină printr-o stranie coincidenţă tocmai în campania electorală; de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru şicanarea unor judecători care au dat decizii conform legii şi conştiinţei lor şi nu aşa cum le-ar fi convenit unor forţe oculte; de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru gravele abuzuri din cazul Rarinca; de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru cele aproape 50 de achitări date de judecători în contra DNA chiar în dosarul „Referendumul”; de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru că România e campioana Europei la procese pierdute la CEDO; de ce nu este sesizată Inspecţia de către CSM pentru nenumăratele atacuri anticonstituţionale ale procurorului-şef al DNA împotriva Parlamentului şi pentru încălcarea statutului de magistrat atunci când face declaraţii politice în mass-media?”, a explicat şeful Senatului.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul a două emisiuni televizate şi pe contul său de Facebook. În urma sesizării, Inspecţia Judiciară va verifica dacă mai multe declaraţii făcute în spaţiul public de Călin Popescu Tăriceanu sunt de natura a aduce atingere independenţei sistemului judiciar, anunţă CSM.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'