Decizia a fost luată în şedinţa Plenului CSM de joi. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor prevăzute de art. 74 alin.(1) lit.g) din Legea nr.317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu aspectele din materialul transmis de Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media– referitoare la afirmaţiile domnului Corneliu Vadim Tudor, membru în Parlamentul European, susţinute la data de 9 septembrie 2013 în Parlamentul European„, se precizează pe site-ul CSM.
Conform prevederilor menţionate, inspectorii judiciari trebuie să efectueze verificările dispuse de Plenul CSM pentru soluţionarea cererilor privind apărarea reputaţiei profesionale şi a independenţei judecătorilor.
În 9 septembrie, Corneliu Vadim Tudor a susţinut în Parlamentul European că Gigi Becali este închis pe nedrept. „Europa îl cunoaşte pe fostul nostru coleg George Becali mai mult în calitatea sa de patron al celebrei echipe de fotbal Steaua Bucureşti. Ei, bine, acest om a fost arestat şi condamnat, în mod samavolnic, în nişte dosare inventate! De ce? Foarte simplu: cineva a vrut să pună mîna, în scop electoral, pe echipa Steaua! (…) Dar sufletul şi finanţatorul Stelei e în temniţă, complet nevinovat, el fiind împiedicat să se ocupe de această campanie! Iată unul dintre motivele pentru care Justiţia din România e „oaia neagră” a Europei”, a spus Corneliu Vadim Tudor, în Aula de la Strasbourg.
Cu acelaşi prilej, Vadim Tudor a cerut eliberarea lui Gigi Becali. „Trag un semnal de alarmă şi vă rog să vă implicaţi în eliberarea fostului nostru coleg, care a ajutat multe biserici creştine şi numeroşi oameni săraci. El e tatăl a 3 adolescente şi are o mamă în vîrstă de 85 de ani. Tratamentul care i se aplică în închisoare e sub-uman. Ce ruşine! Free George Becali!”, a mai spus europarlamentarul.
În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.
Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.
Becali a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, recursul urmând să fie judecat la 1 octombrie. Decizia a fost atacată cu recurs şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care ceruse un spor de pedeapsă de un an, pe motiv că Becali a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional.
În 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 14 august, a respins recursul formulat de finanţatorul Stelei.