Inspecţia Judiciară va cerceta acţiunile procurorilor legate de corectitudinea referendumului

Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat, marţi, sesizarea formulată de Fundaţia Română pentru Democraţie privind protestul public exprimat de peste 90 de semnatari, faţă de acţiunile Parchetului General şi DNA în legătură cu referendumul, Inspecţia Judiciară urmând să facă verificări.
Romania TV
21 aug. 2012, 14:47
Inspecţia Judiciară va cerceta acţiunile procurorilor legate de corectitudinea referendumului

„Astăzi, 21 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii, sesizarea formulată de Fundaţia Română pentru Democraţie privind protestul public, exprimat de un număr de 90 de semnatari, faţă de acţiunile întreprinse de Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu referendumul de demitere a preşedintelui României, organizat la data de 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat că Inspecţia Judiciară este instituţia competentă să facă verificări privind activitatea magistraţilor.

Astfel, toate memoriile, petiţiile sau sesizările, inclusiv cea transmisă marţi de Fundaţia Română pentru Democraţie, primite la Consiliul Superior al Magistraturii şi care au ca obiect astfel de aspecte sunt direcţionate către Inspecţia Judiciară pentru verificări.

Peste 90 de personalităţi publice, printre care scriitori, profesori universitari şi cercetători, solicită CSM să intervină pentru a opri acţiunile Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva cetăţenilor care au participat la votul din 29 iulie.

În sesizarea adresată, marţi, preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, cei 91 de semnatari – personalităţi publice, scriitori, universitari, cercetători „şi alţi cetăţeni preocupaţi de binele public” – susţin că acţiunile declanşate de Parchetul instanţei supreme şi DNA trebuie oprite, întrucât cetăţenii care au participat la referendumul pentru demiterea preşedintelui devin astfel „nişte potenţiali infractori supuşi hărţuielilor declanşate fără temei legal”.

„Aducându-vă la cunoştinţă dezaprobarea şi protestul nostru public în privinţa acţiunilor întreprinse de Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie în ultima perioadă în diferite regiuni ale ţării, acţiuni care pun în pericol democraţia în România, vă solicităm să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru investigarea acestora şi luarea măsurilor ce se impun”, scriu semnatarii sesizării transmise CSM.

Aceştia solicită CSM să facă cercetări şi să dispună măsurile legale în cazul încălcării prevederilor legii în cadrul unor acţiuni ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, materializate în fapte precum încălcarea gravă a normelor de procedură cu privire la modul de preluare a listelor electorale cuprinzând persoanele care au participat la referendum sau publicarea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii din cadrul urmăririi penale, săvârşită cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, privind convorbirile telefonice între foştii miniştri Ioan Rus şi Victor Paul Dobre.

Semnatarii sesizării precizează că, în 9 august, presa centrală a publicat stenograme ale convorbirilor telefonice dintre Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, date care se regăseau în dosarul de urmărire penală sau pe care Parchetul nu le-a contestat public.

„Aceste date şi informaţii din dosar, care nu sunt destinate publicităţii, au apărut în presă înainte de a fi făcută solicitarea către Parlament pentru ridicarea imunităţii deputatului Victor Paul Dobre, precum şi înainte de autorizarea de către Preşedintele României a cercetărilor referitoare la un ministru, membru CSAT, ceea ce vădeşte faptul că aceste informaţii au fost scurgeri din dosar – fie scurgeri controlate în vederea sprijinirii publice a discursului politic a domnului Traian Băsescu, fie rezultat al unei grave neglijenţe. Răspunderea profesională este atât a procurorilor de caz cât şi a conducerii instituţiei pentru modul defectuos în care se asigură respectarea procedurilor la nivelul Parchetului”, se mai arată în sesizare.

Personalităţile publice semnalează şi aspecte care, potrivit acestora, privesc interferenţa politică a Parchetului instanţei supreme.

„Este de natura Inspecţiei Judiciare să verifice dacă anterior solicitării încuviinţării urmăririi penale a unui ministru s-a realizat cercetarea penală suficientă care să indice nevoia de a se circumstanţia făptuitorul unei prezumtive fapte penale”, se mai arată în sesizare.

Semnatarii consideră că Parchetul a declanşat urmăriri penale în sensul solicitat de preşedintele Traian Băsescu, în cazul unor salariaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, fără a se cerceta în prealabil dacă sunt sau nu întrunite indicii ale săvârşirii unei infracţiuni, doar pentru faptul că s-a emis o adresă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, fără a se vedea dacă în conţinutul ei sunt date nereale sau opinii ce nu concordă cu obligaţiile profesionale.

Potrivit semnatarilor sesizării, au fost încălcate şi prevederile articolului 99 litera h, coroborate cu litera n din Legea 3030/2004, atunci când Parchetul instanţei supreme a stabilit cercetarea penală cu prioritate referitoare la scrutinul din data de 29 iulie 2012, deşi nu a soluţionat un număr de peste 12.000 de sesizări referitoare la scrutinul din data de 6 decembrie 2009 şi cel din 7 iunie 2009, în beneficiul preşedintelui Traian Băsescu, „care a declarat că doreşte păstrarea în funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public a doamnei Laura Codruţa Kovesi”.

De asemenea, semnatarii reclamă realizarea de acte de procedură cu scopul influenţării unei cauze aflate în soluţionare la Curtea Constituţională.

Aceştia cred că aspectele semnalate au creat în opinia publică „un sentiment de neîncredere în justiţie, de frustrare şi de revoltă împotriva modului cum votul dat la urne se reinterpretează ca o afacere judiciară”, atâta timp cât Parchetul emite din dosare probe care sprijină discursul politic al preşedintelui Traian Băsescu şi se antepronunţă asupra procesului electoral neîncheiat încă prin începerea urmăririlor penale indicând care adresă este corectă şi care nu, care înscris al Curţii Constituţionale este legal şi care nu, care este conduita culpabilă pentru primari şi care nu, care ministru este suspectat şi care nu.

În opinia semnatarilor sesizării trimise CSM, Parchetul instanţei supreme, prin conduita sa, realizează presiuni asupra Curţii Constituţionale, atât direct cât şi indirect, prin recalificarea probelor aflate în cursul judecăţii.

„Este obligaţia Inspecţiei Judiciare şi a CSM să intervină înainte ca prejudiciile încrederii în justiţie să devină ireparabile, pentru ca aceasta va afecta independenţa sistemului judiciar pe termen mediu şi lung. Un sistem care anulează efectele votului popular, şi care se plasează în mod evident părtinitor din considerente politice, deschide un parcurs periculos în relaţia justiţie – politic – societate. În faţa evidenţei, CSM şi Inspecţia judiciară au obligaţia de a opri de îndată manipularea votului popular prin intimidări judiciare împotriva celor chemaţi să răspundă la întrebarea politică cu privire la rezultatul referendumului”, se mai arată în sesizare.

Semnatarii solicită declanşarea de urgenţă şi soluţionarea cu celeritate a sesizării, precum şi extinderea controlului şi la alte elemente pe care le vor constata în cursul anchetei, astfel încât concluziile să poată fi făcute publice în timp util pentru a se garanta obiectivitatea, independenţa şi legalitatea funcţionării instituţiilor judiciare ca fundament al statului de drept.

Sute de români din 15 judeţe au fost audiaţi după ce au votat la referendumul din 29 iulie. Suspiciunile procurorilor privesc veridicitatea semnăturilor de pe listele de vot. Acţiunea de la Drăgoteşti face parte dintr-o acţiune de verificare a justeţei plângerilor penale depuse în legătură cu desfăşurarea referendumului.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat al DNA remis presei.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată când dezgheți frigiderul. Greșeala pe care multe gospodine o comit
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Șoc total pentru Dorian Popa. Ce a pățit artistul la New York
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu va fi exclus de la prezidențiale! NU mai are niciun drept
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Victor Ponta neagă implicarea PSD în susținerea lui George Simion la alegeri
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025