Conform unei ordonanţe de urgenţă, pe durata stării de alertă angajatorii pot dispune munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite.
Sunt vizați angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială.
Citeste si Ministrul Muncii: Bugetarii nu vor mai primi unele sporuri dacă lucrează de acasă sau prin telemuncă
Ghidul cuprinde instrucţiuni pentru agajatorii care vor dispune, pe perioada stării de alertă, activităţi de telemuncă şi munca la domiciliu pentru angajaţi. În cazul în care angajatorul stabileşte programe individualizate de muncă se va lua în calcul ca personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
Acestă măsură presupune doar modificarea programului de lucru, nu şi a vreunei clauze din contractul individual de muncă. Prin urmare, nu se transmite în Registrul General de Evidență a Salariaților.
Pe durata stării de alertă angajatorii pot dispune, prin decizie, munca la domiciliu sau telemunca, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Ghidul explică procedura prin care angajatorii vor intregistra contractul de muncă la domiciliu în Registrul General de Evidenţa a Salariatilor.