Antreprenorii români închid telefonul în nas inspectorilor de la ANAF crezând că este vorba despre o glumă. O altă problemă cu care se confruntă aceștia este legată de verificarea documentară, iar specialiștii consideră această metodă ca fiind un abuz.
„Fără să știm, a început o procedură de verificare documentară, nicidecum n-am avut formularea unui aviz de inspecție să știm și noi că suntem într-o procedură ce se poate finaliza cu o decizie”, a declarat Louisiana Dobrinescu, managing partener Dobrinescu Dobrev SCA, pentru startupcafero.
Miruna Enache (EY): „Am un alt caz. Nu au specificat că au identificat un risc fiscal sau ceva de genul ăsta. Ne-am trezit cu draft de decizie și cu 5 zile în care să venim cu un punct de vedere”.
Mitel Spătaru: „Strategia Antifraudei din ultima vreme este să înceapă cu controale, să emită procesul-verbal pe repede înainte și apoi să te trezești, direct, cu draful de decizie de impunere, fără cerere de informații suplimentare”.
Doru Dudaș (CCF): „Aspectele procedurale trebuie discutate serios cu ANAF și corectate în primul rând legislativ, pentru a restabili echilibrul și rezonabilitatea în raporturile autorității fiscale cu contribuabilii. Altfel, abuzurile vor continua”.
Citește și: ANAF vinde produse de top la prețuri imbatabile. Bunurile confiscate de Fisc dispar ca pâinea caldă
Louisiana Dobrinescu a povestit un caz recent în cadrul TaxEU Forum: „M-a sunat un client care a spus că are neapărată nevoie să fie asistat la Fisc”.
Când a întrebat de ce, răspunsul clientului a fost: „Am închis de 2 ori telefonul. M-au sunat de 2 ori să mă duc în altă localitate, eu fiind din București, pentru că fac obiectul unei inspecții fiscale cu toate actele de pe ultimii 5 ani. Am crezut că e o glumă, că mi se face o farsă, și am închis telefonul. Apoi au sunat din nou: Haideți domnule, lăsați-mă în pace că cine știe ce prieten vrea să-mi facă o farsă”.
Răspunsul de la celălalt capăt al firului: „Nu, chiar suntem de la ANAF”.
„Cum sunteți de la ANAF prin telefon? Eu așa ceva n-am mai pomenit”, a continuat clientul.
Citește și: ANAF vine cu un anunț de ultimă oră pentru români. Noi reguli privind impozitul pe venit
Situații asemănătoare au fost confirmate și de alte persoane prezente la eveniment. Unele se întrebau de unde au inspectorii numerele lor de telefon.
Această procedură are legătură cu verificarea documentară, care nu se vede în Registrul unic de control pentru că nu se trece acolo.
„Avem situații în care în urma unei notificări de evaluare a conformării voluntare, prin care ni s-a adus în atenție o anumită tranzacție pentru care nu s-a colectat TVA, am transmis documente. Am arătat de ce nu s-a colectat TVA: că nu era supusă TVA. După care, fără să știm, a început o procedură de verificare documentară, nicidecum n-am avut formularea unui aviz de inspecție să știm și noi că suntem într-o procedură ce se poate finaliza cu o decizie”, povestește Luisiana Dobrinescu.
Practic, spune Dobrinescu, s-a primit deja draftul unei decizii de impunere în cadrul unei verificări documentare: „Până la acel moment a existat zero interacțiune între organul fiscal și contribuabil ca să-și exprime punctul de vedere”.