Potrivit unui comunicat al DIICOT, au fost reţinuţi sub acuzaţia de săvârşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani: Tumer Seyman, cetăţean turc cu reşedinţa în România, asociat şi administrator la SC Akparom SRL; Ahmet Tumer, cetăţean turc cu reşedinţa în România, asociat – administrator la SC SEMT International Fruct SRL; Mutlu Serkan, cetăţean turc, asociat/administrator al SC SMT Fruct SRL; Umit Aydin, cetăţean turc, asociat al SC SEMT International Fruct SRL; Ibrahim Atasoy, cetăţean turc, asociat al Akparom SRL.
Pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală au fost reţinuţi Doner Serkan, cetăţean turc, administrator/asociat al SC Pier Duer Com SRL şi asociat la SC Seray Fruit SRL, Teodora Andrei, din Galaţi; Niculina Ivaşcu, din Bucureşti; Salameh Elawi, cetăţean român de origine iordaniană; Olivia Vărzaru, din Bucureşti; iar Daniela Ojog a fost reţinută pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.
Procurorii susţin că membrii grupării efectuau achiziţii intracomunitare şi importuri din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, pentru sustragerea realilor beneficiari de la plata TVA şi a impozitului pe profit.
De asemenea, ei evidenţiau în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, efectuând, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, achiziţii de marfă din statele Uniunii Europene şi non-europene, marfă care a fost tranzacţionată succesiv prin mai multe societăţi comerciale, creând circuite economice frauduloase, tot cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata TVA şi a impozitului pe profit.
Cele mai multe capete de acuzare au fost formulate faţă de Ioana Raluca Mironescu, inspector în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare Mari Contribuabili.
Aceasta a fost reţinută joi pentru 24 de ore sub acuzaţia de săvârşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată.
În calitate de inspector, Ioana Raluca Mironescu a efectuat controale la o parte din societăţile comerciale controlate de Tumer Seyhan şi nu a sesizat organele judiciare referitor la indiciile de evaziune fiscală ce rezultau, asigurând astfel protecţie intereselor firmei Akparom SRL.
Totodată, există probe conform cărora ea a asigurat consilierea membrilor grupului în vederea identificării aspectelor negative din evidenţele contabile cu scopul înlăturării acestora înainte de efectuarea controalelor de către instituţiile abilitate ale statului, sens în care ţinea legătura atât cu Tumer Seyhan, cu care discuta despre situaţiile contabile ale firmelor, cât şi cu persoanele care efectiv ţineau evidenţa contabilă, facilitând desfăşurarea în continuare a circuitului evazionist coordonat de Tumer Seyan.
Inspectorul ANAF s-a implicat şi în controalele efectuate de alţi angajaţi ai ANAF.
Procurorii DIICOT – ST Bucureşti au pus sechestru asigurător pe 16 milioane de lei bani cash, opt autoturisme de lux, o casă, precum şi pe conturile bancare ale firmelor implicate în circuitul evazionist.
Cei 12 inculpaţi reţinuţi au fost duşi joi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Investigaţiile au fost declanşate ca urmare a sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, ai căror inspectori au participat şi la percheziţiile de miercuri, alături de poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie ‘Vlad Ţepeş’ a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.