Rolul „spionilor” antifraudă este să se îmbrace în civil şi să se ducă în cluburile şi barurile din Capitală dar şi de pe litoral. Nu se află acolo ca să se distreze, ci ca să urmărească chelnerii şi casa de marcat. Să vadă modul în care se vinde marfa şi dacă se eliberează bon fiscal.
Un astfel de „spion” a acceptat să discute cu România TV. El este unul dintre cei 1.700 de inspectori ANAF pentru care o noapte petrecură într-un club este de fapt o muncă de documentare. Inspectorii merg în cluburile care sunt cel mai des reclamate dar şi despre care au anumite informaţii. „Nu plecăm la vânătoare fără gloaneţe în puşcă, plecăm întotdeauna să obţinem rezultate maxime„, spune acesta.
Îmbrăcat în civil, inspectorul poate trece uşor drept un client obişnuit. „Trebuie să fii pregătit să surprindă orice tip de activitate legată de evaziunea fiscală. Inspectorul antifraudă, în momentul în care se află în situaţia acesta, nu se rezumă doar la neemiterea bonului, ci el urmăreşte şi în continuare unde sunt plasaţi banii. Dacă într-un interval de X minute trece cineva să colecteze banii, acea persoană unde se îndrepată, către cine predă suma respectivă. Şi toate acestea, obligatoriu, fără să atragă atenţia asupra sa„, a explicat inspectorul antifraudă.