În perioada analizată, au fost depistate 153 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 22 erau din judeţul Argeş, 17 din judeţul Bihor şi 16 din judeţul Alba.
De asemenea, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 1.454 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 2,067 milioane de lei, din care 1,87 milioane de lei pentru muncă fără forme legale, fiind sancţionaţi 287 de angajatori.
Potrivit Inspecţiei Muncii, în intervalul de referinţă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 967 de controale şi aplicate amenzi în valoare de 214.000 de lei. În acest context, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 120 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 49 au avut loc în Bucureşti şi 13 în judeţul Argeş.
Datele publicate marţi de Inspecţia Muncii coincid cu marcarea Zilei Mondiale a Justiţiei Sociale, eveniment inclus în calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Totodată, Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat, în iunie 2008, Declaraţia OIM privind justiţia socială pentru o mondializare echitabilă, ca rezultat al consultărilor tripartite desfăşurate între reprezentanţi ai guvernelor şi organizaţii patronale şi sindicale din 182 de state membre.