„În perioada 21 — 25.04.2016, inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București au efectuat 175 de verificări în unități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, inclusiv control oficial (conform Ordinelor nr. 64/2007 și 113/2008), evaluări în vederea înregistrării/autorizării sanitare veterinare etc., raportat la programele și tematicile proprii specifice sau urmare unor sesizări primite. De asemenea, au fost eliberate certificate sanitare veterinare, în vederea neutralizării, la cerere, pentru 38.159,5 kilograme produse alimentare. Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.000 lei și patru avertismente„, informează DSVSA București.
Potrivit unui comunicat al instituției, în punctul final de import aflat pe teritoriul municipiului București, au fost efectuate 44 de controale asupra transporturilor de legume, fructe, produse zaharoase provenite din import, inspectorii prelevând două probe în vederea analizării reziduurilor de pesticide.
Totodată, împreună cu reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, au fost verificate 14 unități (pescării, măcelării, magazine alimentare), inspectorii Direcției Sanitare Veterinare aplicând trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.600 de lei, trei avertismente și au dispus termen pentru remedierea neconformităților la trei unități și a fost retrasă de la comercializare în vederea neutralizării, cantitatea de 165 de kilograme de pește, 20 de kilograme de carne de miel și pasăre.
Principalele deficiențe constatate vizează încălcarea normelor sanitare veterinare privind manipularea produselor alimentare, etichetare necorespunzătoare etc.
În cadrul punctului de sacrificare miei, organizat temporar de Direcția Piețe și Gestionare Activități Comerciale Sector 4, în Piața Apărătorii Patriei, au fost sacrificați 421 miei, în perioada 20 — 24 aprilie 2016, asigurându-se asistența sanitară veterinară, prin personal de specialitate — medici veterinari, pe toată durata de funcționare.
În cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor au fost recepționate 44 probe din produse alimentare, în vederea testării microbiologice, fizico-chimice, reziduurilor de pesticide și micotoxinelor, după caz.