Instalația GPL pe maşină. Riscurile pe care şoferii trebuie să și le asume. Interdicţii şi amenzi!

În ultimii ani, observăm o creștere constantă a popularității instalării sistemelor GPL pe vehicule, în special datorită majorării semnificative a prețurilor la carburanți.
Filip Stan
04 sept. 2023, 19:20
Instalația GPL pe maşină. Riscurile pe care şoferii trebuie să și le asume. Interdicţii şi amenzi!

Explozia de la Crevedia a crescut vigilenţa în legătură cu toate dispozitivele care funcţionează pe bază de GPL. Într-o perioadă în care s-au constatat mai multe nereguli la stațiile GPL din România, e bine ca toți cei care au mașini cu instalații GPL montate să cunoască aceste aspecte. Informațiile au fost făcute publice de Registrul Auto Român (RAR).

Anunţ RAR: O dată la 10 ani trebuie modificat rezervorul de GPL

„Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul.

Preţul carburanţilor îi face pe români să treacă pe GPL. Avantaje şi dezavantaje
Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL”.

După înlocuirea rezervorului, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculului la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea, precizează Registrul Auto Român.

La prezentarea la RAR se verifică corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL.

Sistemul GPL este proiectat pentru a fi la fel de sigur ca orice alt sistem de combustibil din mașină, folosind chiar un material mai gros și mai rezistent față de cel utilizat la rezervoarele clasice. Astfel, riscul de explozie devine practic inexistent atunci când instalația a fost montată într-un service autorizat

Instalațiile GPL sunt supuse unor teste și verificări riguroase înainte de a fi omologate și utilizate pe vehicule. Industria GPL respectă în mod strict standardele de siguranță și calitate, iar instalarea acestor sisteme este efectuată exclusiv de către tehnicieni specializați și autorizați.

Sistemul GPL este proiectat să fie la fel de sigur ca orice alt sistem de combustibil dintr-o mașină și este construit folosind un material mai gros și mai rezistent decât cel utilizat în rezervoarele clasice.

Datele unui studiu au arătat avantajele pe care le are o instalație GPL în favoarea benzinei sau motorinei. Totuși, au fost prezentate și riscurile pe care șoferii trebuie să și le asume. Toate mașinile moderne au rezervoare de benzină realizate din plastic. Motivele principale sunt să nu se fisureze la fel de ușor ca tabla și să nu ruginească. În plus, în cazul unei spărturi aceasta să fie mare pentru pierderea rapida a combustibilului, în loc să picure fără ca șoferul să își dea seama.

Metoda genială prin care românii scapă de preţurile mari de la pompă! Au luat cu asalt service-urile pentru a-şi pune GPL pe maşini! Cât costă conversia şi cum se poate face

La polul opus, rezervorul unei instalații de GPL este realizat din oțel. Este un tip de oțel tratat în așa fel ca să nu ruginească și pentru a rezista la șocuri și impact direct. Un rezervor care se montează longitudinal în portbagaj cu o capacitate de 90 de litri are o grosime a peretelui de 0.5 – 2 centimetri. În schimb, rezervoarele toroidale, care se pun în locul roții de rezervă, cu o capacitate mai mică, au o grosime a peretelui de 3-4 milimetri. Mai puțin, dar oricum suficiente ca sa reziste.

Rezervorul de GPL se face la fel ca o oala de bucătărie, la fel ca orice alt recipient, dintr-o foaie de oțel băgată într-o serie de prese. Ca să fie etanș, intervine cel puțin un punct de sudură. Rezervorul, chiar dacă are o grosime de 2 centimetri  la punctul de sudura este cel mai vulnerabil, acolo fiind o grosime mult mai mică. Totuși, față de un rezervor de benzină, cel de GPL este net superior la rezistență. Deoarece este realizat din oțel, este conceput să se îndoaie în caz de impact violent, nu să se spargă.

Gazul arde mai ușor față de benzină și motorină
Gazul are o singura problemă. Arde mai repede față de motorină și benzină. În cazul unui impact, dacă motorul merge pe GPL și zona compartimentului motor sau o conductă este afectată, gazul emanat în atmosferă se va aprinde extrem de repede. Dacă se întâmplă așa ceva, gazul va arde exact ca la brichetă, cu flacăra bine localizată, fără să explodeze absolut nimic. Incendiul începe mai ușor, dar are nevoie de timp ca să se extindă. Acest lucru le va permite pasagerilor să-l stingă sau să plece de la fața locului.

Spre deosebire de gaz, benzina are alte riscuri. O mașină pe benzină poate să explodeze pentru că, dacă rezervorul nu se sparge în urma unui impact și există un foc ce se propagă din cauza altor materiale inflamabile când căldura este prea mare, rezervorul începe să se umfle și plasticul cedează, provocând o explozie puternică. Mai este și situația în care un rezervor este mai mult gol decât plin cu benzină lichidă, însă vaporii sunt cei mai inflamabili și provoacă o implozie puternică din interior.

Sisteme de siguranță suplimentare la instalațiile pe GPL
Gazul are nevoie de măsuri speciale de protecție deoarece este mai volatil și inflamabil. Precum la aragazul din casă, care vine cu senzor și supapă automată de închidere. O instalație GPL are câteva măsuri de precauție:

un sistem cu supape ce nu permit umplerea rezervorului cu peste 80% din capacitate, astfel încât gazul să aibă loc să se extindă în caz că sunt schimbări de temperatură
un senzor de presiune care închide automat alimentarea daca o conductă se fisurează, simțind un debit crescut
în unele cazuri și o supapă mecanică ce taie alimentarea la oprirea motorului.
La incendiu s-au gândit și cei care proiectează rezervoarele deoarece au lăsat acea marjă de 20% la umplere astfel încât gazul, chiar dacă rezervorul este învăluit de flăcări, să aibă unde să se extindă fără să facă implozie de la interior. Totuși, acest lucru nu înseamnă că în cazuri speciale de accidente violente nu pot apărea scurgeri de gaz care întrețin un incendiu.

Când și cum poate exploda un rezervor de GPL?
Atunci când ceva se strică un rezervor GPL poate exploda. Acesta, cu toate supapele și senzorii săi, poate sa cedeze. De exemplu, dacă supapa care împiedică umplerea rezervorului cedează și șoferul va umple 100% recipientul, gazul se poate extinde și există riscul să facă implozie. Însă, nu trebuie chiar să ia foc ci doar să iasă cu presiune, precum în următorul videoclip:

Există șanse ca și în urma unui accident grav din spate, care duce la crăparea rezervorului, să pornească un incendiu. Sau când sunt scurgeri și acumulări de gaze sub capotă. Situații de acest tip se pot întâmpla și în cazul unui automobil pe benzină, potrivit 4tuning.ro.

Riscurile unei instalații GPL
Unii refuză soluția instalațiilor GPL, cu gândul că ar fi mai periculos să conduci o mașină de acest fel pentru că ar fi inflamabil. Totuși, pericolul nu vine din cauza caracteristicii de a fi inflamabil a gazului, pentru că și benzina e inflamabilă, ci din cauza riscului ca cineva ar fi efectuat lucrări necalitative la montarea instalației de gaz.

În cazul benzinei, canalele de combustibil, pompa, injectoarele, toate sunt montate de uzină și totul este de cele mai multe ori sigur. În cazul gazului, dacă un mecanic lucru a făcut instalația lucrurile vor fi la fel de sigure.

Mașinile cu GPL nu trec testele de emisii
În ultimii ani, tehnologia sistemelor GPL a înregistrat progrese semnificative, iar majoritatea mașinilor echipate cu aceste sisteme trec cu succes testele de emisii.

De fapt, în multe țări, mașinile dotate cu GPL beneficiază de avantaje fiscale și alte beneficii datorită emisiilor mai reduse.

Aceste măsuri încurajează utilizarea tehnologiei GPL ca o opțiune ecologică și sustenabilă pentru transportul rutier.

Mașinile cu GPL pornesc mai greu în timpul iernii
În timpul iernii, mașinile cu GPL pot întâmpina unele dificultăți la pornire din cauza faptului că gazul petrolier lichefiat (GPL) are un punct de vaporizare mai ridicat comparativ cu benzina sau motorina.

 

Astfel, în condiții de temperaturi extrem de scăzute, GPL-ul poate avea dificultăți în a se vaporiza suficient pentru a permite pornirea motorului.

Cu toate acestea, majoritatea mașinilor moderne echipate cu GPL sunt dotate cu sisteme de încălzire suplimentare, care ajută la preîncălzirea gazului înainte de injectarea acestuia în motor.

Aceste dispozitive ajută la eliminarea sau reducerea problemelor de pornire în condiții meteo cu adevărat extreme, potrivit Promotor.

Mituri despre trecerea mașinii pe GPL

  • Există riscul unei explozii la instalațiile GPL

Riscul de explozie este nul atunci când instalația a fost pusă montată la un service autorizat și profesionist. Rezervoarele de GPL sunt proiectate în așa fel încât să țină combustibilul sub presiune. Materialul folosit este mai gros și mai rezistent față de cel folosit la rezervoarele tradiționale.

  • Mașina va fi mai lentă dacă instalezi GPL

Atunci când montezi o instalație GPL, poate duce la scăderea puterii și cuplului motorului. De asemenea, accelerația scade cu 5% față de alimentarea cu benzină. Cu toate acestea, valorile nu sunt nimic de speriat și nu vei simți o scăderea mare în performanțe. Însă, mașina poate fi alimentată cu benzină dacă este nevoie de o accelerație mai rapidă.

  • Conversia pe GPL crește consumul

Un motor alimentat cu GPL înregistrează o creștere a combustibilului cu aproximativ 15%. Cu toate acestea, diferența de preț dintre GPL și benzină anulează din start această creștere de consum. Autonomia unei mașini ce rulează pe GPL și benzină poate ajunge la 1500 km.

  • Iarna vei porni mai greu mașina

Acest lucru nu este adevărat. Instalațiile GPL moderne permit pornirea mașinii și la -20 de grade.

  • Gazul Petrolifer Lichefiat afectează motorul

GPL-ul produce o ardere mult mai eficientă față de benzină. În acest fel, curăță reziduurile din motor. Pot apărea probleme dacă nu comuți si pe benzină din când în când, pentru a nu cauza uzură la injectoare.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Plaja perfectă, cu apusuri tulburătoare. Fenomen unic în lume
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Complot Iranian Vizat Asasinarea Lui Trump: Secret Service sub Critici După Atacul Recent
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'